Bellewaerde

Pretpark Bellewaerde reageert furieus op verplichte sluiting: “Wij kunnen dit niet zomaar laten passeren”

Pretpark Bellewaerde in Ieper is bijzonder teleurgesteld over de beslissing om alle pretparken te sluiten. De directie was net als die van Plopsaland totaal verrast. Er was volgens hen geen enkele vorm van overleg. Men bekijkt nu welke stappen ze kunnen zetten om dit aan te vechten.

Niet alleen in Plopsaland, maar ook in Bellewaerde vielen ze uit de lucht toen het nieuws vanmorgen werd bekendgemaakt. “Dit is een mokerslag. We zijn totaal onvoorbereid. Dit is ongemanierd, want dit was een beslissing zonder enige vorm van overleg”, zegt Stefaan Lemey van Bellewaerde.

Veel vragen

In het pretpark heerst nu de chaos. “We krijgen honderden telefoons binnen van mensen die gereserveerd hadden voor dit weekend. Dat zijn er 6.000. Niet alleen bezoekers, maar ook het personeel heeft heel veel vragen. Ook voor hen is het erg. Ze waren heel gemotiveerd voor de Halloweenperiode die er aankomt. Ons bezoekersaantal was ook lichtjes aan het stijgen", zegt Lemey.

Hoge vaste kosten

Bellewaerde is een pretpark, maar voor een stuk ook een dierenpark. Daardoor hebben ze hoge vaste personeelskosten omdat veel werknemers moeten blijven werken om voor de dieren te zorgen. Ook daar vindt Lemey dat ze veel te weinig steun krijgen. “We hadden net veel geïnvesteerd om de maatregelen toe te passen, en in decors en versiering voor Halloween. Wij kregen een hinderpremie van 14.000 euro  voor de maanden die we gesloten waren. Voor een bedrijf dat een jaarlijkse omzet heeft van 20 miljoen euro. We krijgen dus evenveel als de slager om de hoek! Waarom zou er nog geïnvesteerd worden in pretparken in ons land als ze er zomaar de stekker uittrekken?”, vraagt Lemey zich af.

Lemey is ook op zijn tenen getrapt dat dierentuinen wél mogen openblijven. “Ons volledig park is uitgerust om afstand te kunnen houden. In een zoo staan ze ook dicht tegen elkaar om naar een dier te kijken. Dat is geen reden om ons daarvoor wel te sluiten.”

Verdere stappen

Het pretpark wil zich hier niet bij neerleggen. “Jammer dat het zo moet gaan, maar we kunnen dit niet zomaar laten passeren. We zijn ons nog aan het informeren en aan het overleggen, ik kan daar dus nog niets meer over zeggen”, besluit Lemey. 

Meest gelezen