Bezieler achter Lipps Inc. wordt 70: ""Funkytown" is de peper in het gat op discofeestjes!"

Wellicht zegt de naam Steven Greenberg u weinig, maar hij was de drijvende kracht achter Lipps Inc. - lees: Lip Sync -, die begin jaren 80 een wereldhit scoorde met het uiterst dansbare "Funkytown". Het nummer wordt nog altijd beschouwd als een van de laatste discokleppers en dus een waardige afsluiter van een muziekperiode die in de jaren 70 hoogtij vierde. Greenberg wordt vandaag 70, reden genoeg om "Funkytown", dat ook in Vlaanderen de eerste plaats van de hitparade bereikte, nogmaals vanonder het stof te halen.

Steven Greenberg: "Lipps Inc. Is midden jaren 70 begonnen als een soloproject: ik was Lipps Inc.! Ik schreef liedjes, trad op als dj op party’s en trouwfeesten, met in het achterhoofd dat het mij ook ooit moest lukken om zo’n discohit te maken. "Funkytown" was een van die liedjes en het bleek een schot in de roos." (The Current, februari 2014)

"Ik wilde weg uit Minnesota, de staat waar ik geboren ben, 'to a town that’s right for me'. Er was niks te beleven, er werd geen muziek van zwarte artiesten gedraaid, of althans niet veel. Maar ik luisterde graag naar Motown-muziek, The Temptations en Earth, Wind and Fire. Maar alles was er blank, gericht op een blanke markt." (The Current)

"Verschillende zangeressen deden auditie, maar geen enkele leek goed genoeg voor de sound die ik in mijn hoofd had. Tot een medewerkster me op Cynthia Johnson (verkozen tot Miss Black Minnesota 1976, red) attent maakte: "Ze heeft een fantastische stem. Je moet haar eens contacteren." Ik heb haar dan lukraak gebeld - vreemd, want ik kende haar helemaal niet - en gevraagd of ze een lied voor mij zou willen inzingen. We bleken elkaar perfect te begrijpen (zie foto van Greenberg en Johnson hierboven). Ik heb de platenmaatschappij gebeld dat ik over een nummer beschikte dat hen zou omverblazen." (The Current)

"Ik heb in het echte leven 2 zonen, en "Funkytown" is de dochter die ik nooit gekregen heb." (NPR, september 2013)

"Nadat "Funkytown" een hit geworden was, kreeg ik van de platenmaatschappij een witte limousine ter beschikking, met een 'coole' chauffeur die met me rondreed. En mocht ik overnachten in bekende hotels, bijvoorbeeld daar waar Led Zeppelin ooit tv’s vanuit zijn kamer naar beneden kieperde. Het was een geweldige periode." (The Current)

Dankzij "Shrek 2" leerde een heel nieuwe generatie het nummer kennen

"Ik weet echt niet hoe vaak het nummer opgedoken is in films, tv-series, reclamefilmpjes en videospelletjes. Het moet meer dan 500 keer zijn en een heel groot deel daarvan gebeurde buiten de VS. Bijvoorbeeld door een Frans nucleair energiebedrijf, en zelfs de London Symphony Orchestra heeft een eigen versie gemaakt. Toegegeven, de blijvende populariteit heeft mijn leven ieder jaar opnieuw danig beïnvloed." (Minnesota Post, mei 2017)

Het nummer dook op in populaire tv-series zoals "Will and Grace", "The Simpsons", "Friends", "ER" en "Gotham". Maar vooral dankzij "Shrek 2" leerde een heel nieuwe generatie in 2004 de gigantische hit uit 1980 kennen. "Het nummer was zo prominent aanwezig, waardoor het opnieuw massaal gedownload werd. Ik kan alleen maar blij zijn dat het zo verder blijft scoren", aldus Greenberg in februari 2017 op nieuwswebsite EinPresswire:

In het midden van 1980 werden er alvast miljoenen platen van "Funkytown" verkocht en dat leverde eerste hitparadeplaatsen op in onder meer Nederland, Nieuw-Zeeland, Australië, de VS, Canada en Spanje. En dus ook in Vlaanderen, waar "Funkytown" in 1980 zelfs de 3de best verkochte single van het jaar werd. 

Volgens het Britse magazine Time Out behoort "Funkytown" alvast tot de beste 50 liedjes die men op feestjes kan horen: "Ook al werd het nummer pas laat geïntroduceerd op discofeestjes, toch zorgde het uiteindelijk nog voor de nodige peper in het gat!" Met dank dus aan Steven Greenberg, die vandaag 70 kaarsjes mag uitblazen en ooit vol trots concludeerde: ""Funkytown" is mijn baby en ik zal die mijn hele leven lang koesteren."

Meest gelezen