Videospeler inladen...

Dag van de jeugdbeweging in coronacrisis: “Geen groot ontbijt op de markt van Ieper en geen Dikke Bertha meer”

Vandaag is het de "Dag van de jeugdbeweging", maar die ziet er helemaal anders uit tijdens de coronacrisis. Maar de leden laten hun dag niet zomaar voorbijgaan en hebben coronaveilige activiteiten bedacht. 

Als je jongeren onderweg naar school tegenkomt met sjaaltjes, korte broeken of rokjes of blauwe en bruine hemdjes, dan is dat gewoon omdat het de dag van de jeugdbeweging is. Dat wordt elk jaar gevierd met een groot feest op veel West-Vlaamse pleinen, met optredens en een ontbijt in groep 's morgens vroeg. Maar dit jaar ziet dat er een beetje anders uit.

Bo Vandenbussche van KAJ Jonkershove, in Houthulst, laat het niet aan haar hart komen. “Jammer dat we moeten afwijken van ons concept. Maar iedereen die ingeschreven is, is gemotiveerd om er op een veilige manier toch een feestelijke dag van te maken.”

Geen Dikke Bertha

De voorbije jaren startten ze hun dag op de markt van Ieper waar ze een ontbijt van de stad kregen. “Nu krijgen we een ontbijt op school. In de middagpauze doen we een fotozoektocht. Vroegen speelden we allerlei contactspelletjes als Dikke Bertha.”

Ook na school kunnen ze deze dag niet vieren. “Spijtig, alles is gesloten. Dit weekend kunnen we wel onze activiteiten doen.” Op het overlegcomité van gisterenavond is beslist dat activiteiten voor oudere leden van de jeugdbeweging niet meer binnen mogen. “Bwa, met een dikke trui buiten lukt dat ook. We zijn van de jeugdbeweging hé”, zegt Vandenbussche laconiek.

Bekijk ook de reportage over de verstrengde regels voor jeugdbewegingen in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen