Foto's van Tom Barman of de eerste "Tik Tak"-expo? Ook na de strengere maatregelen mag u dit weekend naar buiten

Het overlegcomité heeft gisteren strengere maatregelen genomen om de coronacijfers in ons land te laten dalen, toch zijn er nog altijd culturele activiteiten waar u dit weekend op een veilige manier welkom bent. En wij weten waarnaartoe. 

Voor zowat alle mogelijke publieke bijeenkomsten worden de regels aangescherpt, maar er is géén lockdown. Dat betekent dat we nog altijd - verantwoord - naar buiten kunnen en mogen. Musea en expo's blijven open. Hieronder vindt u het coronaveilige aanbod van dit weekend, en dat is ruimer dan u denkt.

Met "Tik Tak" aan zee

Kinderen van één tot zes jaar in een museum? Dat kan, en zeker vanaf dit weekend in Fort Napoleon in Oostende. Daar opent veruit de meest kindvriendelijke tentoonstelling van dit moment: "Tik Tak - de expo". 

De sociale media zullen mogelijk ontploffen dit weekend, wanneer trotse ouders massaal veel foto's posten van hun kroost die door de decors van "Tik Tak" lopen/kruipen. Een aantal decors werden nagebouwd op ware (kinder)grootte en interactief gemaakt. Update: Fort Napoleon toont geen decors uit de oude reeks. Dit is dus niet meteen een expo voor de iets oudere nostalgici, maar in de eerste plaats een tentoonstelling voor jonge kinderen (en hun familie).

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het eerbetoon aan de zorgverleners, gemaakt door de ploeg van "Tik Tak":

Videospeler inladen...

Nacht van het Kempens erfgoed gaat door

Een nacht duurt bijna een volledig weekend in de Kempen, zo blijkt uit het programma van de "Nacht van het Kempens erfgoed". Daardoor kunt u ook zaterdagavond hier en daar nog deelnemen aan enkele activiteiten, zoals een avondwandeling met zaklampen, of een laat bezoek aan de expo met de toepasselijke titel "De nacht". Het programma is door de maatregelen uitgedund, maar het kan dus wel doorgaan.

Het is niet helemaal dezelfde ervaring, maar de expo "De nacht" in De Warande in Turnhout kunt u ook virtueel bezoeken. Wie de smaak helemaal te pakken heeft gekregen, kan op VRT NU terecht voor meer virtuele rondleidingen, zoals in het museum Mayer Van Den Bergh in Antwerpen

Een concert van Dirk Brossé bij u thuis

Zaterdagavond worden de World Soundtrack Awards uitgereikt als afsluiter van Film Fest Gent. De 20e editie moest memorabel worden maar zal, omwille van de gekende redenen, digitaal moeten verlopen.

Dat is meteen ook goed nieuws, want daardoor kunnen we de uitreiking en het bijhorende concert onder leiding van dirigent Dirk Brossé bijwonen. De streaming van de uitreiking en het concert begint zaterdag om 20 uur, inschrijven is gratis en kan via deze link.

Zondag is Dag van de Stilte

De impact van geluid wordt vaak onderschat, maar op de Dag van de Stilte proberen we dat extra duidelijk te maken. Ook hier vallen een aantal activiteiten weg, dus controleer zeker de meest actuele info op de website. U kunt bijvoorbeeld nog mee op dauwtrip in de Kolonie van Wortel, waar een aantal gidsen u (in stilte, nemen wij aan) de weg wijzen zondagochtend vroeg.

Extra veel geluid in Pelt

Het festival voor kunst met geluid "OORtreders" in Pelt gaat helaas niet door, dat is vrijdag beslist. Gelukkig kunt u dit weekend wel de bijhorende tentoonstelling helemaal gratis bezoeken, reserveren is niet nodig.

Er is een route uitgestippeld van 13 kilometer. In 3 uur fietst of wandelt u zelf van plek naar plek en van kunstwerk naar kunstwerk, op een veilige manier. Hier kunt u het plannetje downloaden voor onderweg. Een fysiek plannetje en meer uitleg krijgt u ook aan het onthaal van Theatergebouw Dommelhof in Pelt.

Bekijk hieronder "Clams" van Marco Barotti, een van de intrigerende kunstwerken die u onderweg kunt spotten. Plastic schelpen die geluid produceren op basis van de waterkwaliteit:

Nieuwe expo, en dat is geen fake news

Het Huis van de Europese Geschiedenis in Brussel opent dit weekend een tentoonstelling die de tijdsgeest vat: "Fake for real". De expo focust op misleiding en vervalsingen door de eeuwen heen. President Trump heeft niet het patent op "fake news", de Romeinen begrepen het belang al. De expo is gratis te bezoeken, maar u moet wel op voorhand reserveren, via deze link.

Tom Barman heeft het (flits)licht gezien

Een zanger is een groep, die leuze kenden we al, maar een zanger blijkt soms ook een fotograaf. Tom Barman, bekend van Deus en Taxiwars, is gebeten door het fotografievirus en toont z'n werk meteen in een kunstboek én een gratis expo in Antwerpen.

De expo "Hurry up and wait" is nog tot begin december te zien, van donderdag tot zondag. Dit openingsweekend kunt u zelfs extra lang blijven, de tentoonstelling blijft open tot 22 uur. Inschrijven is (voorlopig) niet nodig, ter plaatse moet u zich uiteraard wel aan alle coronaregels houden. Prettig weekend!

Meest gelezen