Archieffoto van een oefening op de terreinen van het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek.

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: noodhospitaal in Luik, extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters

Defensie gaat bijspringen in de strijd tegen corona. Het leger heeft op vraag van de regering een lijst gemaakt waar het allemaal kan helpen: opzetten van een noodziekenhuis in Luik, extra ambulances, medisch personeel of vervoer van zieken via helikopters. In Luik zijn de eerste voorbereidingen voor een noodziekenhuis al begonnen. 

Alle mensen en middelen die niet nodig zijn bij militaire missies, zullen worden ingezet tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Defensie, Ludivine Dedonder (PS) aangekondigd na de ministerraad van vrijdagavond. Het gaat vooral over vervoer van medisch materiaal en patiënten, opvangen van mensen met brandwonden, leveren van medisch personeel en opzetten van tijdelijke infrastructuur. 

“In Luik is de nood op dit ogenblik het hoogst”, zegt een hoge officier die direct betrokken is bij het dossier. “Vanmiddag zijn onze mensen daar gaan opmeten wat er nodig is om in de oude gebouwen van het Sint-Jozefziekenhuis corona-patiënten degelijk op te vangen”, zegt de bron.

Het zou gaan om tijdelijke opvang tot er weer plaats is in andere ziekenhuizen, of om bijvoorbeeld patiënten te triëren. 

Defensie heeft al enkele jaren geen veldhospitaal meer. “Met deze temperaturen zou dat toch geen optie zijn geweest. We denken aan gebouwen”, zegt de officier. Defensie bestelde een nieuw veldhospitaal, maar dat wordt pas volgend jaar geleverd. 

De regering wilde van het voormalig ziekenhuis een asielcentrum maken, maar volgens Staatsecretaris Mahdi zijn die plannen nu opgedoekt, omdat de medische situatie in Luik voorrang heeft. 

Vervoer patiënten: extra ambulances, heli's

Defensie zet vandaag al drie ambulances in, maar zal opschalen in geval van nood tot 20 ambulances. Ook de medische helikopters die vandaag soms al reddingsoperaties doen, kunnen worden ingezet. “Indien nodig kunnen we onze gepantserde ambulances ook nog inzetten”, maar dat is niet de bedoeling", zegt een andere hoge bron bij defensie. 

“Ook onze C-130s kunnen in nood ingericht worden om patiënten te vervoeren naar bijvoorbeeld het buitenland.”

Medisch ziekenhuis Neder-over-Heembeek neemt extra patiënten op

Het militair hospitaal zelf kan geen zware corona-patiënten opvangen omdat er niet voldoende medische capaciteit is mochten er zware complicaties optreden.

Het militair hospitaal zal wel extra patiënten met brandwonden opnemen uit andere ziekenhuizen, zodat er meer plaats wordt gemaakt. Op korte termijn kan het gaan om zo’n 25 bedden die zo extra vrij komen. 

Militairen voor ziekenhuizen of woonzorgcentra, of om gedetineerden te bewaken

“We voorzien zo’n honderd verpleegkundigen of artsen die direct kunnen worden ingezet, naargelang de vraag” zegt de officier.

Tijdens de eerste golf heeft Defensie ook al militairen ingezet om te helpen in woonzorgcentra. Nu stelt defensie ook artsen ter beschikking.

Tot slot kunnen ook besmette gedetineerden worden opgevangen indien de isoleercapaciteit in de gevangenissen overschreden wordt. Volgens minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) kan Defensie zo'n 1.500 militairen ter beschikking stellen. 

Meest gelezen