Documentaire "Petite fille" wint prijs voor beste film in Gent

De documentaire "Petite fille" van de Fransman Sébastien Lifshitz is op het 47e Filmfest Gent bekroond met de Grand Prix voor beste film. De prijs voor beste muziek en sound design is voor de zwart-witfilm "Servants" van de Slovaak Ivan Ostrochovský.

De internationale jury, met daarin onder meer regisseurs Fabrice du Welz en Benh Zeitlin en actrice Natali Broods, gaf voor het eerst sinds 1985 de Grand Prix aan een documentaire.

""Petite fille" is een wondermooi portret van een familie die vecht voor het geluk van hun dochter", aldus de jury over dit portret van een klein meisje dat geboren is in het lichaam van een jongen.

"Het vertoont menselijkheid op een nobele wijze. De film is oprecht, maar niet sentimenteel en opende ons hart zoals geen enkele andere film dat deed." Regisseur Sébastien Lifshitz krijgt een distributiepremie van 20.000 euro en een mediacampagne ter waarde van 27.500 euro voor zijn film. De release in België staat gepland voor 6 januari.

Bekijk hier de trailer van de bekroonde film "Petite fille" (en lees voort onder de video):

Beste Muziek en Sound

"Servants" wint de Georges Delerue-prijs voor beste muziek en sound design. De film volgt twee jonge priesters in het voormalige Tsjechoslovakije van 1980, toen de Kerk zich moest onderwerpen aan de communistische regering.

De jury heeft het over "exceptionele cinema": "Geluid, beeld en verhaal zijn zorgvuldig opgebouwd en elk element is van het hoogst mogelijke niveau. De alomtegenwoordige score en het sterk beladen sound design ondersteunen de beelden op een unieke, moderne en vaak verwrongen manier en tillen de film tot voorbij excellentie." Aan de prijs is, naast een distributiepremie van  10.000 euro, ook een mediacampagne van 12.000 euro verbonden.

Maandag worden nog de North Sea Port Publieksprijs en de Canvas Publieksprijs bekendgemaakt.

Meest gelezen