Pixabay

Doodgeschoten wolf Billy dankt naam aan Gentenaar: "Het dier was even arrogant en koppig als ik"

Wolf Billy - die vorige maand werd doodgeschoten - heeft zijn naam te danken aan Billy Herman: een Gentse bioloog en natuurgids die het dier verschillende keren opzocht toen die nog leefde. Van alle wolven waar we over lezen en horen, was Billy misschien de meest atypische wolf. Het dier gedroeg zich niet zoals de andere wolven en kwam lichtjes arrogant over. "Een beetje zoals ik", lacht Billy Herman.

Herman is oprichter van reisbureau Starling. Hij organiseert regelmatig wolventrips in het buitenland. "Ik reis veel naar landen zoals Spanje en Finland waar ik tijdens wandelingen wolven toon aan mensen." Wolven bestuderen is een passie voor Herman en hij heeft het geluk dit beroepsmatig te kunnen doen. Wolven in het echt zien is hét summum. In het voorjaar van dit jaar dook er ineens een nieuwe wolf op in eigen land. "De wolf werd gespot in Duffel en ik ben verschillende keren gaan kijken. Het was een speciaal dier, hij gedroeg zich niet zoals andere wolven."

Ik heb wolf Billy verschillende keren diep in de ogen gekeken. Het was een koppigaard, met een vleugje arrogantie
Natuurgids Billy Herman uit Gent

Het reisbureau werkt al jaren samen met Landschap vzw, waar "Welkom Wolf" een onderdeel van is. De twee organisaties hebben al jaren een goed contact met elkaar. "Jan (Loos) van Landschap vzw en ik delen verschillende passies, en 'wolven' zijn daar een van. Toen Billy opdook in Duffel bleek heel snel dat dit een totaal anders dier was dan de andere wolven." En Herman kon zichzelf herkennen in het dier, zo blijkt.

Eentje uit de duizend

"Wolf Billy was er echt eentje uit de duizend. Ik heb hem verschillende keren diep in de ogen gekeken, letterlijk. Het was een dier dat niet deed wat mensen van hem verlangden", zegt Herman. Een koppigaard dus, met een vleugje arrogantie. Karaktertrekken die Herman begrijpt: "Op een avond was ik verslag aan het doen tegen Jan Loos en uit zelfspot stelde ik voor om het dier mijn naam te geven. Tenslotte had hij alle karaktertrekken van mij. Het was een grapje, maar zo is het wel gekomen."

Billy (niet de wolf) is gevleid dat zo'n dier zijn naam kreeg. "Ik weet dat Billy een populaire naam is onder huisdieren, maar bij de wolf vind ik dat toch wel flatterend."

Autopsie op wolven uit Limburg

Ook in Limburg kwamen al twee wolvenwelpen om het leven. De twee dochters van het wolvenpaar August en Noëlla werden deze maand aangereden en waren op slag dood. Het Instituut voor Natuur en Bos heeft een autopsie uitgevoerd. Daaruit bleek onder meer dat ze allebei in goede gezondheid waren. Het ene wolvenjong was iets zwaarder en had al duidelijk een wintervacht gekregen. Met de autopsieën willen wetenschappers meer te weten komen over de gezondheidstoestand van de dieren en stalen verzamelen als referentiemateriaal voor de toekomst. Benieuwd hoe zoiets in z'n werk gaat? Meld je hier dan aan en bekijk zelf de beelden van de autopsie

Meest gelezen