Te weinig leerkrachten in Gent door coronabesmettingen, scholen dreigen te sluiten: "Lang rekken we dit niet meer"

De stad Gent trekt aan de alarmbel omdat er door de coronacrisis te weinig leerkrachten zijn. "Verschillende scholen overwegen om te sluiten, want het is bijna niet meer houdbaar. Vlaanderen moet dringend voor extra mensen zorgen", waarschuwt schepen van onderwijs Elke Decruynaere (Groen).

Over alle schoolnetten heen zitten momenteel 50 Gentse leerkrachten in isolatie of quarantaine. "Verschillende Gentse scholen zijn daarom aan het overwegen om te sluiten. De druk op de scholen en de CLB's is te groot", vertelt schepen Elke Decruynaere. "Vlaanderen moet dringend bijspringen. Ze moeten zo snel mogelijk voor extra mensen zorgen, bijvoorbeeld door korte vervangingen mogelijk te maken. Of door ook mensen uit andere sectoren te laten bijspringen." 

Lees voort onder de tweet.

76 extra personeelsleden nog niet genoeg

"De scholen doen momenteel hard hun best om te kunnen openblijven op een veilige manier, maar dat is heel moeilijk", gaat Decruynaere verder. "Er is extra volk nodig om toezicht te houden en de klasgroepen uit elkaar te houden. Nu er meer leerkrachten ziek worden of in quarantaine moeten, komen de scholen echt in de problemen. Bovendien hadden veel scholen zelfs nog voor de coronacrisis al openstaande vacatures. Het is bijna niet meer houdbaar."

De stad Gent heeft al hulp geboden aan haar scholen, zegt Decruynaere. "We hebben 76 extra mensen ingeschakeld. Maar dat is nog niet genoeg, de vraag is veel groter. Het is nu aan de Vlaamse overheid om de scholen in alle steden en gemeenten te steunen."

Meest gelezen