Radio 2

Ethische code in bouwsector: “Niet roepen, niet fluiten naar de vrouwen, maar ook conflicten proberen op te lossen”

Vanop een nieuwe bouwwerf aan de Brugsesteenweg in Roeselare zou je de komende weken geen geschreeuw of ongepaste opmerkingen mogen horen. Het is de eerste werf in ons land waar de ethische code “Bouwen aan ethiek” wordt toegepast.

Het gaat om een reeks afspraken onder de bouwvakkers om vriendelijker en met meer respect om te gaan met elkaar en met de buurtbewoners van waar ze werken. Omgekeerd beloven hun werkers ook sneller in te grijpen als zij bijvoorbeeld worden uitgescholden door mensen uit de buurt.

Bemiddelen

"De afspraken moeten de job, waar sowieso al veel druk is, aangenamer maken", zegt Hervé Demeyere van de Bouwunie. “Een graafmachinist zei me dat hij enkele weken geleden voor een garagepoort stond. De bewoner komt naar buiten en noemde hem een idioot, omdat hij dringend naar zijn werk moest. De machinist redeneerde: Ik heb twee mogelijkheden. Ik kan hem ook idioot noemen en maak het dan erger. Of ik kan zeggen: ik begrijp dat je me idioot noemt, maar hoe kunnen we dat hier oplossen? Daar willen wij naartoe gaan”, zegt Demeyere.

Het lijkt er op dat de afspraken in de toekomst op veel werven zullen toegepast worden en misschien zelfs de norm worden.

Meest gelezen