Copyright 2020 The Associated Press.All rights reserved

Europees Parlement verwerpt "veggieburgerban"

Het Europees Parlement heeft een tekst verworpen die de namen "steak" of "burger" wou verbieden voor vegetarische producten. Er is daarentegen wel een tekst goedgekeurd die het voortaan verbiedt om namen zoals "yoghurt", "melk" en "room" te geven aan producten zonder dierlijke melk. De stemmingen vonden plaats in het kader van een ruimere stemming over een hervorming van het landbouwbeleid, waarvan het resultaat nog niet bekend is. 

De Europese vleesindustrie pleitte al een tijdje voor het verbieden van benamingen zoals "burger" en "steak" voor plantaardige producten zoals veggieburgers en dergelijke. Die benaming zou de consument namelijk te veel verwarren en doen uitschijnen dat er vlees in de producten zit. Ze stelden dan ook alternatieve namen zoals "veggieschijf", "veggiebuis" of "veggievinger" voor als alternatief. Het Europees Parlement heeft dat voorstel nu met grote meerderheid weggestemd. 

Een ander gelijkaardig voorstel werd daarentegen wél met overgrote meerderheid goedgekeurd. Voortaan mogen namen zoals "yoghurt", "melk" of "room" namelijk niet meer gebruikt worden voor producten zonder dierlijke melk. In 2017 had het Europees Hof van Justitie zuivelbenamingen al verboden voor plantaardige producten, zoals sojamelk, maar het Europees Parlement wil nog een beetje verder gaan door ook beschrijvende termen zoals "yoghurtstijl" te verbieden.

Het is nu aan de landbouwministers van de verschillende lidstaten om te onderhandelen over het aangenomen amendement.

(Lees verder onder de tweet)

Sara Matthieu - Europarlementslid voor Groen en de opvolger van Petra De Sutter nadat zij minister werd in de federale regering - reageert alvast tevreden over de verwerping van de "veggieburgerban". "Een kleine overwinning binnen de enorme #CAP-stemming, maar we mogen niet vergeten om die ook te vieren", aldus Matthieu.

De Vlaamse Europarlementsleden stemden allemaal tegen de "veggieburgerban", enkel Vlaams Belang onthield zich tijdens de stemming. Wat betreft de stemming over de zuivelbenamingen stemde Vlaams Belang en Open VLD voor en de andere Vlaamse partijen tegen. 

Meest gelezen