Videospeler inladen...

"Wilt u dat ik waarheid vertel of praatjes?": Vandenbroucke sluit implosie ziekenhuisnetwerk niet uit als tij niet keert

Een complete ineenstorting van ons ziekenhuisnetwerk is een reëel scenario als we er met z'n allen niet in slagen het coronavirus in te dijken. Dat geeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke te kennen in "Terzake". "Wilt u dat ik u de waarheid vertel of praatjes? U hebt de waarheid gehoord."

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke is ongerust, zeg maar zeer ongerust, over de situatie in de ziekenhuizen van België nu de coronacijfers de pan uit swingen. Dat vertelt hij aan Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt van "Terzake". "We kunnen niks garanderen", antwoordt hij op de vraag of de regering een nieuwe, complete lockdown kan uitsluiten. "Ik ben zeer bezorgd over de ziekenhuizen."

Bekijk hier het gesprek met Frank Vandenbroucke in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook zijn antwoord op de vraag of hij de ziekenhuizen kan garanderen dat de situatie met de nieuwe, nog strengere coronamaatregelen onder controle zal zijn of blijven, is zijn antwoord duidelijk. "Neen, maar neen, natuurlijk niet. De waarheid is dat ik zeer ongerust ben. De waarheid is dat ik daar vannacht na de vergadering [van het Overlegcomité] van heb wakkergelegen."

"Vermijd contacten, minimaliseer uw omgang met anderen, bescherm uzelf en bescherm vooral ook oudere mensen. Dat moeten we doen als we een dam rond de ziekenhuizen willen vormen." Is een ineenstorting van ons ziekenhuisnetwerk anders een reëel scenario? "Absoluut. Wilt u dat ik u de waarheid vertel of praatjes? U hebt de waarheid gehoord."

Experts versus onderwijs en bedrijven

Vandenbroucke bevestigt zijn vertrouwen in de virologen en epidemiologen die de overheid adviseren en die eigenlijk voor strengere maatregelen pleiten, zoals bijvoorbeeld een korte, krachtige en complete lockdown.

"Ze weten heel goed waarover ze praten", zegt Vandenbroucke. "Wat mij betreft is hun advies hét advies. Dat zijn mensen naar wie ik luister, met wie ik dagelijks telefoneer en overleg. Je wil niet weten hoeveel telefoonmaatschappijen verdienen aan mijn contacten met hen."

"Wij proberen wat deze mensen zeggen te verzoenen met het feit dat we willen dat de kinderen naar school gaan en dat de bedrijven blijven draaien. We maken in dit land een akkoord waarbij heel wat regeringen samen rond de tafel moeten zitten. In dit land is niemand de baas, ook de federale regering niet."

"De regeringen van de gewesten en de gemeenschappen en de federale regering zijn elkaars gelijken. Zij zijn bevoegd voor heel wat sectoren die op het Overlegcomité ter discussie stonden, zoals cultuur en sport. We zitten als gelijken rond de tafel en we zoeken een evenwicht om een akkoord te maken. Dat akkoord zal ik ook verdedigen."

Meest gelezen