Kortrijkse winkeliers vragen mobiele toiletten: "Minder shoppers, omdat ze nergens kunnen plassen"

Sinds de sluiting van de restaurants en cafés verkopen winkels een pak minder. Volgens de winkeliers komt dat omdat er te weinig toiletten zijn. In sommige winkels of supermarkten kan je naar het toilet, maar heel vaak is dat niet zo. Sportwinkel Sportline in Rumbeke heeft al altijd zijn toiletten opengesteld voor de klanten.

Enkele winkels in Kortrijk vragen aan de stad om mobiele toiletten te plaatsen. De gesloten restaurants en cafés kosten hen klanten. Niet alleen door het missen van de sfeer en de gezelligheid, maar ook om naar het toilet te kunnen gaan. Schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) vindt het een goed idee en wil dit realiseren. "Er gaan er komen, maar ik kan niet nog niet zeggen waar. We zijn nog volop offertes aan het bekijken." 

Basisbehoefte

“Wij hebben onze toiletten altijd opengesteld voor onze klanten”, zegt Sarah Verstraete van sportwinkel Sportline in Rumbeke bij Roeselare. “Dat is nog altijd een basisbehoefte. We weten echt niet waarom we dit niet zouden doen. Het kan zeker niet overal, maar bij ons blijven de toiletten open. Ook in coronatijden. Ze worden dagelijks gepoetst, nu nog een stuk grondiger.”

In de sportwinkel zijn de toiletten vrij toegankelijk. “Ze moeten geen toestemming of een sleutel vragen”, zegt Verstraete. “De toiletten worden over het algemeen ook vrij proper achtergelaten. Dat houdt ons zeker niet tegen.”

Klanten blijven langer

Verstraete heeft begrip voor kleinere winkels in het centrum. “Ik snap dat het voor hen moeilijk is. Wij hebben een breder gamma, waardoor klanten langer blijven. Door een toilet te hebben, zorg je er ook voor dat ze langer blijven en misschien meer kopen."

Meest gelezen