Pixabay

Gentse hotels quarantaineplek voor mensen die thuis niet in afzondering kunnen: "Ze kunnen kamer boeken met fikse korting" 

Gentse hotels zullen mensen opvangen met milde coronasymptomen. Ook mensen die in afzondering moeten en thuis weinig ruimte hebben, zullen er terecht kunnen.  "Er zijn nu toch kamers genoeg", zegt de hotelkoepel. 

In de hotelsector is de coronacrisis hard te voelen. Veel kamers worden geannuleerd.  In Gent sluiten zes hotels  daarom helemaal de deuren. De andere zaken die openblijven kunnen meestappen in de opvang van besmette mensen, of mensen die in quarantaine moeten. De hotels zullen kamers aanbieden met korting om zo quarantaine mogelijk te maken voor iedereen. Dat is voor mensen die klein wonen niet altijd makkelijk, zeker als ze zich willen afzonderen van andere gezinsleden. Ook mensen uit een risicogroep, zoals ouderen, zullen van de coronakamers gebruik kunnen maken. 

Plaats genoeg

Het initiatief komt van schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). Hij contacteerde vzw Gent Hotels, vertelt Rudy De Wit van de koepelorganisatie: "Hij vroeg ons of wij het zagen zitten om maatregelen te nemen en mensen op te vangen die in quarantaine moeten. Het aantal hotelgasten is historisch laag, we zitten op dit moment maar met 8 à 10 procent bezetting in de hotels. We hebben plaats genoeg."

Wanneer de ziekenhuizen vol zitten, zouden mensen met lichte symptomen in de hotels terecht kunnen

Rudy De Wit van vzw Gent Hotels

"Je hebt bijvoorbeeld zakenmensen die van een land komen met code rood, die kunnen dan ook in afzondering gaan. Of je hebt mensen die in een sociale woning wonen en zich thuis niet kunnen afzonderen van de andere gezinsleden wegens plaatsgebrek, die zijn ook welkom."

Afgesloten verdieping

De hotels die deelnemen moeten bepaalde maatregelen nemen om besmette personen op te vangen. Ze moeten plaats vrijmaken en ervoor zorgen dat besmette personen niet in aanraking komen met de niet-besmette hotelgasten. "Er kan een volledige verdieping afgesloten worden. De mensen die besmet zijn verblijven dan op die verdieping en moeten op hun kamer blijven", legt De Wit uit. Het hotel in kwestie zorgt voor maaltijden en drank aan de kamerdeur.

Het personeel van de hotels zal voldoende getest worden en het contact met de gasten wordt tot een minimum beperkt. Door het feit dat er minder moet betaald worden is er een minimale service: er wordt niet dagelijks gepoetst in de coronakamers en alles wat de gast nodig heeft wordt gewoon aan de deur geleverd. 

Lager tarief

"De stad Gent dringt erop aan om met een sociaal tarief te werken, maar wij kunnen ook niet met verlies werken natuurlijk. Sowieso zullen er lagere tarieven toegepast worden", zegt De Wit. Hoeveel hotels er effectief zullen deelnemen is moeilijk te zeggen. "Dat zullen we zien wanneer het moment er is."

kasto80

Meest gelezen