Geraardsbergen krijgt in volle coronacrisis nieuwe jeugdbeweging voor kinderen met beperking: "Gelukkig mogen we buiten spelen"

De nieuwe scoutsgroep Akabe Aka-Doe in Geraardsbergen start een beetje in mineur nu er nieuwe strengere coronaregels gelden voor jeugdbewegingen. "Toch willen we geen uitstel, want onze leden hebben al te lang binnen gezeten."

Vandaag vieren jongeren de "Dag van de Jeugdbeweging" toch met een wrang gevoel, want deze ochtend zijn er ook voor het jeugdwerk nieuwe en strengere coronaregels afgekondigd. Zo zijn binnenactiviteiten niet langer toegestaan bij de oudere jaren van de jeugdbewegingen en moet iedereen er een mondmasker dragen. 

Net dit weekend houdt een nieuwe jeugdbeweging in Geraardsbergen haar eerste activiteiten. Het gaat om scoutsgroep Akabe Aka-Doe, voor kinderen en jongeren met een beperking. "Er was in Geraardsbergen een hoge nood aan zo'n jeugdbeweging. Dat hebben we ook gemerkt aan de inschrijvingen en aan de positieve reacties van de ouders", zegt hoofdleider Kasandra Martin Benitez. Komende zondag staan er coronaproof kennismakingsspelletjes op het programma.

Opstarten in volle coronatijd is niet evident, maar we wilden niet langer wachten

Leidster Kasandra Martin Benitez

De timing is jammer, geeft de leidster toe. "Het is niet evident om in volle coronatijd op te starten, maar we wilden niet langer wachten omdat de nood erg hoog is. Onze leden hebben de volledige coronaperiode moeten binnenblijven. Dat is voor hen heel erg moeilijk en ook voor de ouders was het een zware periode. " 

Veiligheidsmaatregelen

Kinderen en jongeren met een beperking hebben soms nog wat extra zorg nodig. En dat is niet eenvoudig in deze tijden, zeker omdat fysiek contact beperkt moet worden. "Het kan zijn dat we de kinderen wat moeten ondersteunen bij spelletjes. Iedereen zal goed de handen wassen en ontsmetten. De leiding gaat ook altijd een mondmasker dragen", verduidelijkt de leidster.

Lees voort onder de foto.

De nieuwe maatregelen hebben een kleine impact op Akabe Aka-Doe, zegt Benitez nog. "We hebben maar één groep kinderen ouder dan 12 jaar. We gaan de voorziene activiteiten met hen nog eens moeten bekijken, zodat ook dat coronaproof kan verlopen." 

Ook Scouts en Gidsen Vlaanderen laat weten dat ze de nieuwe maatregelen omarmen. "Buiten spelen mag nog. Minder dicht dan wij gewend zijn, maar daarom niet minder met elkaar verbonden. Het vraagt wel veel veerkracht van de leiding. Maar die doet dat met zeer veel zorg en toewijding," aldus Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Meest gelezen