Gouverneur van Limburg waarschuwt: "Aantal coronabesmettingen stijgt hier sneller dan in andere provincies"

Limburg zit momenteel in alarmfase 3 van het aantal coronabesmettingen, in de rest van ons land is alarmfase 4 al van kracht. "Maar de cijfers in Limburg stijgen nu sneller dan in de andere provincies", waarschuwt gouverneur Jos Lantmeeters.

Op dit moment zijn er in Limburg gemiddeld 355 besmettingen op 100.000 inwoners de laatste twee weken. Dat is minder dan 400 en dus zit Limburg in niveau 3. In de andere provincies is dat aantal hoger dan 400.

“De Limburger denkt: we zitten maar in niveau 3, we kunnen ons wel nog wat permiteren, maar dat is niet zo”, zegt gouverneur Jos Lantmeeters. “Bij ons stijgen de cijfers het snelst. Ik denk dus dat we in Limburg nu strenger moeten zijn dan in de andere provincies. Het cijfer van niveau 3 geeft de Limburgers echt een vals gevoel van veiligheid.”

Niveau 3 geeft Limburgers een vals gevoel van veiligheid

Gouverneur Jos Lantmeeters

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) had het er vanochtend over tijdens de persconferentie van het overlegcomité. “9 van de 10 provincies zitten al in niveau 4, alleen Limburg niet. Maar alle voorspellingen geven aan dat ook de provincie Limburg op weg is naar niveau 4. Alle regionale verschillen zijn aan het nivelleren.” 

Nieuwe coronamaatregelen

Een ander niveau wil niet zeggen dat er andere maatregelen gelden. Die zijn voor heel het land hetzelfde. "Ik hoop dat de mensen dit weekend zich aan de nieuwe regels gaan houden, want we merken dat sommigen die toch willen omzeilen", gaat de gouverneur verder. "Ik zou willen vragen om thuis te blijven en het verenigingsleven aan de kant te leggen, want we besmetten elkaar meer dan dat we weten en denken."

Cijfers

In de Limburgse ziekenhuizen liggen nu 116 coronapatiënten. Op een week tijd gaat het om een stijging van 52 naar 116. Ook het aantal ernstig zieken neemt toe, er liggen nu 22 Covid-patiënten op intensieve zorgen. 

Meest gelezen