VK tekent eerste handelsakkoord na brexit met Japan: "In land van rijzende zon breekt nieuw tijdperk van vrijhandel aan"

Het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben een vrijhandelsakkoord ondertekend. Het is het eerste nieuwe vrijhandelsakkoord dat de Britten sluiten sinds de brexit, de uitstap uit de Europese Unie.

Het Verenigd Koninkrijk en Japan kwamen in september tot een akkoord, vandaag werd het officieel ondertekend, in Japan.

Het inspireerde de Britse minister van Handel Liz Truss, in de stijl van haar premier Boris Johnson, tot de woorden: "Hoe passend is het om in het land van de rijzende zon het aanbreken van een nieuw tijdperk van vrijhandel te verwelkomen. Dit is het eerste nieuwe vrijhandelsakkoord sinds het Verenigd Koninkrijk opnieuw een onafhankelijke handelsnatie is geworden."

Het nieuwe handelsakkoord houdt onder meer in dat voor 99 procent van de Britse export naar Japan de tarieven wegvallen. Op termijn zou de handel met Japan met 15,2 miljard pond moeten toenemen, ten opzichte van 2018 (16,8 miljard euro). Tegen 2026 zouden de Britse tarieven op Japanse auto's dan weer volledig moeten zijn weggevallen. Opvallend: dat is ook zo afgesproken in het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Japan (waar de Britten vanaf 2021 geen deel meer van uitmaken).

Het nieuwe akkoord moet van kracht worden op 1 januari 2021, wanneer de Britten definitief uit de Europese Unie, de interne markt en de douane-unie zijn gestapt. Over het akkoord is zo'n 4,5 maanden onderhandeld. "Dit is een uiting van de vastberadenheid van Japan en het Verenigd Koninkrijk om de vrijhandel krachtig te blijven promoten", zei de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Toshimitsu Motegi.

En in Europa...

Intussen gaan de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nog altijd door. Vorige week leek het er even op dat ze zouden afspringen, maar deze week is er opnieuw gepraat.

De onderhandelingen begonnen begin maart. De grootste struikelblokken om tot een akkoord te komen, zijn nog altijd de visserij en de eis van de EU om een gelijk speelveld te hanteren. Daarmee wordt bedoeld dat de Britten zich aan een aantal normen moeten houden die ook in de EU van kracht zijn, om zo oneerlijke concurrentie te vermijden.

Op 31 december 2020 loopt de zogenoemde overgangsperiode af, die begon na de brexit op 31 januari. Als er dan geen akkoord is, zullen het VK en de lidstaten van de EU handel met elkaar drijven op basis van de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

Meest gelezen