Videospeler inladen...

Wintertijd en corona: hoe komen we de kortere, koudere dagen door?

We leven opnieuw in de wintertijd. Dat betekent kortere dagen en als straks koning winter in het land is ook lagere temperaturen. Sommige mensen moeten zich elk jaar weer door die donkere periode heen slepen. De aanwezigheid van het coronavirus en bijbehorende maatregelen zullen de winter van 2020-2021 er alvast niet eenvoudiger op maken. Een aantal tips kunnen de pijn misschien een beetje verzachten. 

Langer op restaurant blijven plakken of je extra uitleven op de dansvloer: het zat er dit weekend niet in, ondanks de overschakeling van de zomer- naar de wintertijd. De horeca is gesloten, er is een avondklok ingesteld en het aantal mensen dat we momenteel thuis mogen ontvangen, leent zich niet meteen tot uitbundige feestjes.  We kunnen geen stap meer buiten zetten zonder mondmaskers en handgels. Kortom: onze vrijheid is serieus ingeperkt. En toch wil dat niet zeggen dat we een vreselijke winter voor de boeg hebben.

(Lees verder onder de journaalreportage over manieren om extra energie op te doen in de winter:)

Videospeler inladen...

Sociaal-psycholoog Karen Phalet vergelijkt de situatie waarin we ons bevinden met een lange fietstocht. "Die fietstocht is in maart begonnen en momenteel zijn we bezig aan een steile klim waarvan het einde nog niet in zicht is".  Tijdens die fietstocht is het erg belangrijk dat we elkaar niet loslaten en blijven aanmoedigen om door te zetten, want we weten nu eenmaal niet wat ons allemaal nog te wachten staat. 

Momenteel zijn we bezig aan een steile klim waarvan het einde nog niet in zicht is

 

Karen Phalet

Laat de creatieveling in je los

Doordat we nu niet meer kunnen gaan en staan waar we willen is het belangrijk om creatief te zijn, benadrukt Phalet en dit op verschillende vlakken.  Zo raadt ze aan om overdag wandelafspraken te maken. Je blijft zo in beweging en tegelijkertijd kan je het sociale dier in jezelf, in beperkte mate, voeden. Verder is het belangrijk om elkaar berichten te blijven sturen of regelmatig met elkaar te videobellen.    

Solidair zijn en elkaar helpen is ook van essentieel belang, zegt Phalet. "Net als een virus is elkaar helpen besmettelijk. Je kan samen, van op afstand, acties op touw zetten. Waarom geen speelgoed gaan inzamelen voor kansarme kinderen met alle feesten in het verschiet?"  

(Lees verder onder de foto)

www.spiertzfoto.com

Vergeet zeker niet te feesten

En je moet ook dingen doen die je energie geven, vindt Karen Phalet.  Halloween, Sinterklaas of Kerstmis deze winter overslaan, is geen optie, want het zijn bijzondere dagen waar je net energie uit kan putten. Niet alleen op de dag zelf, want door de beperkingen is de kans groot dat de feesten er anders uit zullen zien dan anders. 

Maar de aanloop naar deze speciale dagen kan voor de nodige animo zorgen,  bijvoorbeeld door je woonst extra te versieren,  door je kookkunsten uit te breiden of door kleine of grote verrassingen in elkaar te steken, voor bekenden en onbekenden.  Want voor wie het beste kan maken van de winter, zal de lente zich sneller weer aandienen.  

AFP or licensors

Psychiater Dirk De wachter (KU Leuven), Kirsten Pauwels (Centrum ter Preventie van Zelfdoding) en Jef Willem (DJ Jef Eagl) gaven bijkomende of gelijkaardige tips in "De zevende dag" op Eén. Dat gesprek kunt u hieronder integraal opnieuw bekijken:

Videospeler inladen...

Wie nood heeft aan een luisterend oor kan Tele-Onthaal telefonisch bereiken op het nummer 106 of chatten op de website tele-onthaal.be.

Meest gelezen