In het spoor van de Giro: twee Antwerpse wielerliefhebbers volgen en becommentariëren de koers

Twee Antwerpse koersliefhebbers en voormalige studenten Woordkunst trokken de afgelopen weken dwars door Italië, in het spoor van de Giro. Elke laatste 50 kilometer van de etappes hebben ze voorzien van live-commentaar. Daarbij ontdekten ze ook een land dat nog moest bekomen van een eerste, grote coronagolf. "Ondanks deze vreemde tijden was het een zeer aangename ervaring", vertellen Jonas de Bruyn en Lennert De Vroey in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen. 

De Ronde van Italië, ofwel de Giro, is al sinds 2017 niet meer te volgen met Vlaamse commentaar. Daar wilden koersliefhebbers Jonas De Bruyn en Lennert De Vroey dit jaar verandering in brengen. De twee vrienden zijn recent afgestudeerd in Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en dromen ervan om ooit de schoenen te vullen van wielercommentator Michel Wuyts. Bij wijze van sollicitatie voor de job, maar vooral met het oog op een fantastische roadtrip, vertrokken Jonas en Lennert begin oktober met een camperbusje naar Italië, in het spoor van de Giro. 

Italië na de eerste coronagolf

Intussen nadert het einde van de koers en trokken de twee vrienden al dwars doorheen het land. Daarbij ontdekten ze ook de omgeving en vooral de mensen langs het parcours. Na de grote corona-opstoot in Italië wilden Jonas en Lennert met hun eigen ogen waarnemen hoe het nu met de Italianen gesteld is. "Het is al een waanzinnige belevenis geweest", vertellen ze in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen. "Ondanks deze vreemde tijden was het een zeer aangename ervaring. We hebben vele indrukken opgedaan en met veel mensen gesproken. Iedereen was enorm gastvrij en overal waar we kwamen, waren de straten wel een tintje roze gekleurd." 

Ondanks deze vreemde tijden was het een zeer aangename ervaring. Iedereen was enorm gastvrij.

Jonas De Bruyn en Lennert De Vroey

In Italië zijn de restaurants en cafés voorlopig nog wel geopend, maar daar komt binnenkort mogelijk weer verandering in. De impact van het virus is er nog steeds merkbaar. "We zijn ook in Bergamo geweest, de hotspot van de eerste coronagolf. Daar zie je dat de mensen er intussen zeer goed op voorzien zijn, ze hebben een manier gevonden om ermee te leven", klinkt het. 

(Lees verder onder de foto)

Lennert en Jonas trekken dwars door Italië in hun camperbusje.

Live-commentaren

Zelf spenderen Jonas en Lennert veel tijd in hun busje en hebben ze al drie weken geen andere nauwe contacten gehad. De focus ligt dan ook op de Giro en de live-verslaggeving. De laatste 50 kilometer van iedere etappe voorzien de jongens steeds van commentaar, die liefhebbers vanuit België kunnen volgen via een livestream. "We hebben gemerkt dat het bijzonder moeilijk is. Het is een hele technische oefening", blikken de twee terug. "Maar we hebben ons enorm geamuseerd en we kregen hele fijne reacties, dat is het voornaamste. Sommigen volgen de koers zelfs via Eurosport, maar dan met onze commentaar erbij. Dat is leuk."

Nu zondag sluit de Giro af met een laatste tijdrit en die belooft enorm spannend te worden. Wie de rit wil volgen met bijhorende commentaren van Jonas en Lennert, kan dat hier doen. Alle avonturen van de twee vrienden zijn ook nauwgezet gedocumenteerd op hun Facebook-pagina "Parole Parole Parole".

Meest gelezen