Infectiologe Janneke Cox over stijgend aantal coronapatiënten: "Wij verwachten ook komende dagen meer ziekenhuisopnames"

De ernst van de coronacrisis is opnieuw duidelijk: de curves stijgen exponentieel. Als we niets doen, dreigen de ziekenhuizen overvol te raken. "Maar het zal nog 7 tot 10 dagen duren voor we het effect zien van de maatregelen die nu genomen worden", zegt infectiologe Janneke Cox van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt in het middagprogramma van Radio 2 Limburg.

Ook in het Jessa Ziekenhuis zagen ze de afgelopen dagen een toename van het aantal coronapatiënten. "Dat komt doordat we patiënten uit andere ziekenhuizen overnemen", legt infectiologe Janne Cox uit. "Op onze afdeling intensieve zorg liggen bijvoorbeeld mensen uit Brussel en Luik. Maar we zien ook dat er meer mensen uit de eigen regio worden opgenomen. Limburg werd lange tijd gespaard, maar we vrezen toch dat het ook hier opnieuw zal beginnen, net zoals in het voorjaar."

De infectiologe hoopt dat de maatregelen die afgelopen maandag zijn ingegaan het aantal nieuwe infecties zal doen afnemen. Maar dat wordt pas de komende dagen duidelijk. "In het ziekenhuis lopen we altijd een beetje achter de curves aan, want de opnames volgen altijd een tijdje nadat je de toename in de populatie ziet", gaat Cox verder. "Ik ben er zeker van dat we de komende dagen zeker nog een stijging zullen zien in het aantal opnames."

In andere regio's loopt het echt al uit de hand, ik snap dus dat er nu al nieuwe maatregelen worden aangekondigd

Infectiologe Janneke Cox

Vandaag zijn er nieuwe beperkingen aangekondigd. Maar volgens Cox zal het 7 tot 10 dagen duren voor we daar het effect van zien. "Je ziet het in andere regio's van het land echt al uit de hand. Ik snap dus wel dat er nu al nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Als je het effect afwacht en dan pas een nieuwe interventie doet, dreig je heel lang achter de feiten aan te blijven lopen, mochten de maatregelen van afgelopen maandag onvoldoende zijn geweest."

Gelukkig weten ze in het ziekenhuis ondertussen al beter hoe ze met de ziekte moeten omgaan. "Begin maart was corona nog zo nieuw dat het nog veel minder duidelijk was hoe we mensen goed konden behandelen. Helaas hebben we nu nog steeds heel weinig waarmee we mensen kunnen behandelen, zuurstoftherapie blijft de hoeksteen. Maar we hebben nu wel een beter zicht op de complicaties die mensen kunnen krijgen. We weten we nu ook beter wat de alarmsymptomen zijn en hoe je mensen het beste kunt opvangen."

BELGA

Meest gelezen