LIVEBLOG: Wallonië scherpt avondklok aan van 22 uur tot 6 uur, crisiscel van Brussels Gewest komt morgen bijeen

Terwijl in heel België sinds 18 uur nieuwe coronamaatregelen van kracht zijn, worden de regels in Wallonië nog verder aangescherpt, met onder andere een avondklok van 22 tot 6 uur. De crisiscel van het Brussels Gewest komt morgen samen. Ook gaat het leger bijspringen in de strijd tegen het coronavirus. Volg al het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be

Op de grafiek van het aantal besmettingen is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wallonië voert avondklok in van 22 uur tot 6 uur en nog een reeks nieuwe maatregelen

In Wallonië wordt vanaf morgen, zaterdag, een avondklok van 22 tot 6 uur ingevoerd. Dat heeft Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) aangekondigd op een persconferentie, waarop een reeks nieuwe maatregelen werden aangekondigd voor het zuiden van het land, waar de besmettingscijfers de hoogste zijn van Europa. De nieuwe maatregelen gelden tot 19 november: 

  • Op de avondklok die dagelijks van 22 tot 6 uur geldt, worden uitzonderingen gemaakt voor essentiële (professionele) verplaatsingen en voor wie verzorging nodig heeft. 
    In de rest van het land geldt een avondklok van 0 tot 5 uur 's ochtends.  
  • Naast de uitbreiding van de avondklok, wordt telewerk de regel tot 19 november. In de Waalse woonzorgcentra wordt het bezoek beperkt tot 1 vaste bezoeker per inwoner, per 14 dagen.
  • In het Franstalig hoger onderwijs zullen er geen fysieke lessen meer worden gegeven.  Dat heeft minister-president van de Franse Gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), aangekondigd. 
  • Alleen -12-jarigen mogen nog aan ploegsport doen in Franstalig België. Iedereen die ouder is dan 12 mag de komende weken niet in groep aan competitiesport doen of trainen. Tegelijk wordt individueel sporten aangemoedigd.

Intussen laat minister-president Rudi Vervoort (PS) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest weten dat de provinciale crisiscel morgen om 12.30 uur samenkomt om te overleggen over de toestand in het gewest en over mogelijke bijkomende maatregelen.

Lees meer in dit artikel:

Nieuwe coronaregels sinds 18 uur van kracht

Zopas is het Ministerieel Besluit (MB) over de nieuwe coronamaatregelen gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ze sinds 18 uur vanavond van kracht zijn. U kunt het MB bekijken via deze link.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bevestigt in het Radio 1-programma "De wereld vandaag" dat de nieuwe wet "per onmiddellijk" van kracht wordt.

Verlinden zegt dat het een delicate evenwichtsoefening is: "Aan de ene kant moeten we strenge maatregelen nemen, ook streng zijn voor onszelf in het naleven en de handhaving ervan. Aan de andere kant willen we ook een minimum aan sociale contacten mogelijk houden en rekening houden met het mentale welzijn."

Laat ons hopen dat we het hierbij kunnen laten.
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Nog hardere maatregelen nemen is volgens de minister de allerlaatste optie. "Nu moeten we er met zijn allen alles aan doen om ons te houden aan wat we vandaag hebben afgesproken. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze maatregelen een stap verder kunnen zetten in het tegenhouden van het virus. "

"Laat ons hopen dat we het hierbij kunnen laten, maar we volgen de situatie op de voet en als het nodig is, zullen we uiteraard nieuwe maatregelen overwegen",  besluit Verlinden.

Een overzicht van welke coronaregels vandaag zijn genomen, vindt u in dit artikel:

Biden belooft gratis coronavaccin voor alle Amerikanen

AFP or licensors

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden belooft een gratis coronavaccin voor iedereen als hij de verkiezingen wint. Dat zei hij in een speech waarin hij zijn plan om het virus aan te pakken uit de doeken deed.

Op het moment dat er een veilig en effectief vaccin is, moet het voor iedereen beschikbaar zijn. "Of je nu wel of niet verzekerd bent", aldus de rivaal van president Donald Trump.

Biden had zijn strategie al aangekondigd in het laatste verkiezingsdebat met Trump. De Democraat verweet de president en zijn regering toen opnieuw nog steeds geen plan te hebben om de coronapandemie aan te pakken.

Trump herhaalde in het duel zijn eerdere bewering dat er tegen het einde van dit jaar een vaccin tegen het coronavirus is. Volgens hem is het einde van de pandemie in de Verenigde Staten in zicht.

"Nederland werkt test-achterstand weg met Belgische en Duitse labo's"

Nederland breidt zijn testcapaciteit uit door overeenkomsten te sluiten met Duitse en Belgische laboratoria. Dat zegt de topman van de lokale gezondsdiensten in Nederland tegen de NOS.

VRT NWS heeft vernomen dat het zou gaan om twee Duitse labo's en één Belgisch labo. Samen zouden ze 40.000 testen per dag verwerken voor de Nederlanders, het leeuwendeel zou door de Duitse labo's verwerkt worden.

De krant De Tijd meldde een maand geleden  dat Nederland bij België had aangeklopt voor extra testcapaciteit. Maar toen was de vraag nog niet aan de orde.

Nederland kampt nu wel met een gebrek aan testcapaciteit: het land kan zo'n 33.000 tests uitvoeren, terwijl er 38.000 nodig  zouden zijn. In België testen we veel meer en zitten we aan zo'n 70.000 tests per dag. Maar omdat zelfs dat nog te weinig is, werd deze week onze teststrategie aangepast.

Al meer dan een miljoen coronabesmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn sinds het begin van de pandemie al meer dan een miljoen bevestigde besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat heeft het Franse ministerie van Volksgezondheid meegedeeld.

Vandaag werden nog eens 42.032 bijkomende coronabesmettingen gemeld. Dat is een record voor het land. Het totale aantal besmettingen bij onze zuiderburen komt nu uit op 1.041.075, volgens de officiële Franse statistieken.

Wereldwijd zijn er nu al zeven landen die meer dan een miljoen coronabesmettingen hebben gemeld. Naast Frankrijk gaat het om de VS, India, Brazilië, Rusland, Argentinië en Spanje.

Videospeler inladen...

"Wilt u dat ik waarheid vertel of praatjes?": Vandenbroucke sluit implosie ziekenhuisnetwerk niet uit als tij niet keert

Een complete ineenstorting van ons ziekenhuisnetwerk is een reëel scenario als we er met z'n allen niet in slagen het coronavirus in te dijken. Dat geeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke te kennen in "Terzake". "Wilt u dat ik u de waarheid vertel of praatjes? U hebt de waarheid gehoord."

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Binnenkijken op de covidafdeling van UZ Brussel

Met de stijgende coronacijfers neemt de druk op het zorgpersoneel dag na dag toe. Wat dat concreet betekent, kon VRT NWS vaststellen op de covidafdeling intensieve zorg van het UZ Brussel. Diensthoofd Sabeth De Waele en haar team stellen alles in het werk om patiënten de intensieve zorg te geven die ze verdienen.

Maar anders dan tijdens de lockdown nemen de ziekenhuisopnames voorlopig niet af, loopt de reguliere zorg nog door én begint het zorgpersoneel meer en meer uit te vallen. "Materiaal kan je bijkopen, mensen niet", zo vat De Waele samen.

Bekijk onze reportage in dit artikel:

Professor Erika Vlieghe: “We zijn er niet gerust op”

Professor Erika Vlieghe windt er in “Terzake” geen doekjes om. Ze schat de huidige coronasituatie in ons land als “extreem explosief” in en herinnert eraan dat de experten hier al lang voor gewaarschuwd hadden. “Niemand van ons is er gerust op, dit is een extreem explosieve situatie”, zegt ze. 

Begin september had al ingegrepen moeten worden, zegt de infectiologe. Net als de andere experten zou ze qua maatregelen ook verder willen gaan dan de politiek nu doet. Maar ze kan er begrip voor opbrengen dat de politici nu niet meer overgaan tot een lockdown, zoals in maart, en het maatschappelijke leven op sommige vlakken wil laten doorgaan, zoals het onderwijs.

Vlieghe vindt dat er heel goed moet gekeken worden hoe het openhouden van de scholen al dan niet bijdraagt aan de epidemie. Want doe je misschien niet meer kwaad door te scholen te sluiten, want dan heb je minder controle op de contacten van de schoolgaande jeugd.

Bekijk hier het interview met professor Vlieghe in "Terzake":

Videospeler inladen...

Alleen nog afstandsonderwijs in hoogste klassen van middelbaar onderwijs in Luik

In de scholen van de stad Luik worden de lessen vanaf maandag op afstand gegeven voor de 5e, 6e en 7e klas van het secundair onderwijs. Dat heeft de woordvoerder van de schepen van het openbaar onderwijs aangekondigd.

Alleen praktijklessen, voor zover het niet mogelijk zou zijn om op afstand te werken, vormen een uitzondering. In dat geval is het wel wenselijk dat twee groepen afwisselend aanwezig zijn in de klas.

Dergelijke regeling bestaat al sinds het begin van de week in het hoger onderwijs van de stad Luik.

Eet- en drankgelegenheden in transitzones luchthaven mogen openblijven

Het ministerieel besluit dat vanavond gepubliceerd werd, met de nieuwe coronamaatregelen waarover het Overlegcomité besliste, bepaalt dat eet- en drankgelegenheden in transitzones van luchthavens mogen openblijven. Zij moeten niet sluiten zoals de rest van de horeca sinds maandag moet. Ook voor de collectieve faciliteiten voor dak- en thuislozen voorziet het besluit in een uitzondering.

Eerder bleek al dat hotels, met inbegrip van hun restaurants, nog mocht openblijven. Hetzelfde gold voor grootkeukens voor bijvoorbeeld schoolgemeenschappen. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het openblijven: zo moeten tafels zo geplaatst worden dat er minstens anderhalve meter afstand tussen tafelgezelschappen gegarandeerd is. Ook zijn maximaal vier personen per tafel toegestaan.

Cafés en restaurants mogen sinds maandag enkel nog afhaalmaaltijden en niet-alcoholische dranken aanbieden en leveren tot ten laatste 22 uur. Na 20 uur mag dat alleen zonder alcoholische dranken.

Sea Life Blankenberge houdt outdoorgedeelte open aan verlaagde prijs

Archieffoto

Sea Life Blankenberge blijft ondanks de verstrengde maatregelen toch open. Het dierenpark houdt voortaan enkel het buitengedeelte open. Dat meldt Sea Life Blankenberge. Daardoor wordt de inkomprijs verlaagd. Het volledige binnengedeelte van het park is niet meer toegankelijk voor bezoekers.

Pretparken moeten de komende maand als gevolg van de verstrengde coronamaatregelen de deuren sluiten. Sea Life Blankenberge kan, onder strikte maatregelen, openblijven. Zo werkte het park een aangepaste route uit die enkel door het buitengedeelte loopt. In dat gedeelte bevindt zich ook het zeehondenopvangcentrum waar momenteel vijf zeehondenpups worden opgevangen. Daarnaast bevinden ook de verblijven van de zeeleeuwen, otters en pinguïns zich buiten.

"De veiligheid van onze bezoekers garanderen, blijft altijd onze hoogste prioriteit", vertelt general manager Michael Hoogeveen. "We hebben de looproute zo aangepast dat mensen nog steeds van een leuke ervaring kunnen genieten zonder zich onveilig te voelen." Omdat bezoekers slechts een deel van het park kunnen zien, wordt het tarief verlaagd tot 9,5 euro.

Bezoekers die al een ticket hebben gekocht, kunnen kiezen het verschil terugbetaald te krijgen of het verschil te doneren aan de zieke zeehondjes.

Groothertogdom Luxemburg stelt avondklok en verdere beperking van sociale contacten in

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt in het Groothertogdom Luxemburg een avondklok ingesteld tussen 23 uur 's avonds en 6 's ochtends. Bijeenkomsten met meer dan vier personen worden bovendien niet langer toegelaten, zo heeft de regering meegedeeld.

Een maand lang mogen er ook maar vier mensen van buiten het eigen huishouden worden uitgenodigd. De cafés en restaurants blijven wel open, maar het maximum aantal gasten aan een tafel wordt teruggebracht van tien naar vier.

"De situatie is de voorbije drie dagen op zorgwekkende wijze veranderd. We moeten ervoor zorgen dat de zorg gegarandeerd blijft", zo motiveerde Xavier Bettel tijdens een persconferentie de beslissing van de Luxemburgse regering. Zonder verscherping van de maatregelen dreigde het land "de komende weken in een onbeheersbare situatie terecht te komen", aldus nog Bettel.

In het Groothertogdom Luxemburg worden elke dag honderden nieuwe coronagevallen vastgesteld. Volgens de meest recente gegevens zijn er sinds het begin van de epidemie 12.333 mensen besmet geraakt met het virus. Er zijn ook 140 mensen overleden aan COVID-19.

Professor Pierre Van Damme: “Volgende week krijgen we dagen met meer dan 500 hospitalisaties”

Professor Pierre Van Damme heeft een déjà-vu. De vaccinoloog van de Universiteit Antwerpen voorspelt op basis van de huidige trend dat we de komende week op het niveau komen van het voorjaar,  met dagen waarop meer dan 500 covidpatiënten moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. 

“In maart hebben we dat ook een aantal dagen na elkaar gezien. Volgende week komen we in net hetzelfde scenario terecht”, zegt de professor. In “Het Journaal” wikt en weegt hij de opties, om de curve weer om te buigen.

Bekijk hier het gesprek met professor Van Damme:

Videospeler inladen...

Minister Verlinden (CD&V): “Moeten sociale contacten kunnen bewaren in donkere dagen”

Strengere maatregelen kan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) niet uitsluiten, maar ze hoopt dat de nieuwe maatregelen volstaan om een verdere toename van het aantal besmettingen tegen te houden door bijeenkomsten in groepen zoveel mogelijk te beperken. Dat zegt de minister in “Het Journaal”.

Sinds 18 uur is een reeks nieuwe maatregelen in heel België van kracht. heeft Wallonië een reeks bijkomende maatregelen aangekondigd, waaronder een avondklok van 22 tot 6 uur. 

We hebben intussen op vele fronten geleerd hoe we moeten omgaan met het virus.
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Verlinden zegt dat het voorzien was dat de regio’s bijkomende maatregelen konden treffen, als dat noodzakelijk is. Verlinden hoopt dat dit in Vlaanderen niet noodzakelijk wordt, maar de toestand wordt op de voet gevolgd.

De minister zegt evenwel dat ze -helaas- niets kan uitsluiten, maar ze stelt  er hoop in dat het niet nodig zal zijn om (federaal) nog bijkomende maatregelen te treffen. Een lockdown, zoals in het voorjaar, moet niet meer terugkomen, denkt Verlinden. 

“We hebben intussen op vele fronten geleerd hoe we moeten omgaan met het virus”, zegt de minister. Ze hoopt dat we in de komende donkere dagen sociale contacten kunnen bewaren. “Het is belangrijk dat mensen zich goed en verbonden kunnen blijven voelen in de gemeenschappelijke strijd tegen het virus.”

Bekijk hier het interview met minister van Binnenlandse Zaken Verlinden in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is besmet met het coronavirus

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is besmet met het coronavirus. De voorbije week had ze geen nauw contact met haar collega's van de Vlaamse regering, zegt haar kabinet.

Meer dan 19.000 nieuwe vastgestelde besmettingen in Italië

In Italië zijn op 24 uur tijd 19.143 bijkomende besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om het hoogste aantal nieuwe besmettingen dat al op één dag bevestigd werd in het land.

De Civiele Bescherming meldt bovendien nog 91 bijkomende sterfgevallen. Sinds het begin van de epidemie zijn in Italië al 37.059 mensen gestorven aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

Brusselse MR vraagt bijkomende coronamaatregelen

De Franstalige liberalen van de MR vraagt dat de Brusselse regering bijkomende coronamaatregelen neemt, zoals over een mondmaskerplicht voor het hele Brusselse grondgebied en een verbod op sportwedstrijden voor jongeren ouder dan 12. "Vanmorgen heeft de federale regering opgeroepen tot meer verantwoordelijkheidszin, maar de Brusselse regering lijkt die boodschap niet te hebben begrepen", zegt David Leisterh.

"We moeten ook denken aan een uitbreiding van de nachtklok om privéfeestjes te voorkomen, bijvoorbeeld tussen 21 uur en 6 uur", zegt Leisterh nog.

Te weinig onderdak voor daklozen sinds begin coronacrisis

Meer dan de helft van de daklozen in Brussel heeft sinds het begin van de coronacrisis geen opvang. Dat blijkt uit een bevraging van vzw Straatverplegers bij de Brusselse daklozen. Geen opvang betekent ook geen sanitaire voorziening waar daklozen hun handen grondig kunnen wassen in deze coronaperiode. 

Lees meer in dit artikel:

5 woonzorgcentra in Kortrijk beginnen vandaag met coronasneltests bij bezoekers

5 woonzorgcentra in Kortrijk beginnen vanaf vandaag met coronasneltests bij bezoekers. Wie een bewoner komt bezoeken, wordt gevraagd om een sneltest te ondergaan. Die test is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Bezoek weigeren op basis van zo'n testresultaat mag niet.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen