Maag- en darmarts Jochen Nijs over afbouw reguliere zorg: "Gevolg is diagnoses die veel te laat komen" 

Jochen Nijs, maag- en darmspecialist in het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden, maakt zich zorgen over de afbouw van de reguliere zorg in de ziekenhuizen. Hoewel noodzakelijk, zegt hij, leidt die afbouw ertoe dat heel wat Belgen de zorg die ze nodig hebben niet zullen krijgen.

"Ik ben zeer teleurgesteld, maar het is nu eenmaal nodig", beschrijft Jochen Nijs de start van fase 2A in de ziekenhuizen, die ten laatste op 2 november ingaat. Tegen dan moeten ziekenhuizen 60 procent van de capaciteit op intensieve zorg voorbehouden voor COVID-19. "In maart maakten we al het eens mee. Toen werd die reguliere zorg van de ene op de andere dag stopgezet, nu hebben een gefaseerde afbouw. Dat is logisch, maar toch zeer spijtig. De dagdagelijkse zorg die heel wat Belgen nodig hebben, wordt nu op een erg laag pitje gezet."

Gewone consultaties en ook dringende zorg blijven in die nieuwe fase gewoon doorgaan. "In de eerste fase zullen operaties voor de afdeling intensieve zorg die kunnen worden uitgesteld, ook effectief uitgesteld worden", licht de maag- en darmarts toe. "Maar als we zo doorgaan, zullen klassieke observaties ter plaatse in het ziekenhuis, waar we op zoek gaan naar welk probleem een patiënt heeft, ook niet meer kunnen doorgaan. In maart hebben we gezien dat die regeling een bijeffect heeft: laattijdige diagnose. Zo zijn er kankerpatiënten die veel te laat hun diagnose kregen. Ik had patiënten met complexe darmontstekingen die veel te laat ontdekt zijn."

Zoals het er nu uitziet, gaan we naar een situatie die minstens zo erg is als in maart

Jochen Nijs, maag- en darmspecialist

"Ook kleinere kwalen worden een probleem", vervolgt Nijs. "Het zou je knie maar zijn die pijn doet, en die geopereerd moet worden. Zulke dingen staan nu op de helling. En zoals het er nu uitziet, gaan we naar een situatie die minstens zo erg is als dat in maart het geval was."

Zelf heeft de arts nog geen operaties of consulaties moeten afzeggen. Patiënten doen dat daarentegen zelf wel. "Patiënten zijn geplande behandelingen aan het afzeggen uit angst. Dat was tijdens de eerste piek ook het geval. Mijn raad is dus: laat een geplande behandeling zeker en vast doorgaan, tenzij het ziekenhuis ze zélf annuleert."

Meest gelezen