Belga Image

Nieuwe maatregelen leiden tot kopzorgen in cultuursector: “Het water staat ons aan de lippen”

De nieuwe maatregelen voor de cultuursector bezorgen de Limburgse cultuursector extra werk. Zo moeten het Cultuurcentrum van Hasselt en de Sportpaleis Group nu heel wat aanpassingen doen om hun geplande evenementen volgens de regels te laten verlopen. Andere voorstellingen worden zelfs afgelast, zoals de musical Sneeuwwitje die dit weekend in het Ethias Theater in Hasselt zou spelen.

Het Overlegcomité heeft vanmorgen nieuwe maatregelen genomen voor de cultuursector. Die leveren de Limburgse cultuursector heel wat werk op. In het Cultuurcentrum van Hasselt bijvoorbeeld spelen morgen de bands OUTER en Sohnarr. Dat optreden kan nog doorgaan, maar daarvoor moeten er vandaag nog wel enkele aanpassingen gebeuren, zegt directeur Gerhard Verfaillie. “Op dit moment zijn de collega’s van de kaartverkoop de zaalplannen al volop aan het veranderen voor het concert van morgen en het dansoptreden van maandag", vertelt hij. "Dat wil zeggen dat er nu in plaats van één stoel, twee stoelen tussen elke bubbel vrij moeten blijven. Daarnaast moet iedereen die een ticket besteld heeft een nieuw ticket toegestuurd krijgen en daarvan moeten we hen ook op de hoogte brengen.” 

De mentale gezondheid blijft belangrijk en dan is het goed dat mensen nog naar een voorstelling kunnen

Gerhard Verfaillie, directeur CC Hasselt

De directeur van het Cultuurcentrum is vooral tevreden dat ze nog steeds 200 mensen mogen ontvangen. “Er werd gespeculeerd dat er nog maar 40 mensen mochten komen", gaat hij verder. "Dat zou onhoudbaar zijn geweest voor ons. Maar we mogen nu 200 mensen blijven ontvangen en dat is niet alleen goed voor ons maar ook voor de artiesten en het publiek. De mentale gezondheid blijft belangrijk en dan is het goed dat mensen nog naar een voorstelling kunnen gaan.”

Zoveelste afzegging

Niet alle geplande evenementen kunnen doorgaan. In het Ethias Theater in Hasselt was er dit weekend een musical van Sneeuwwitje gepland. Die moet nu worden afgezegd en dat is een zware klap. “Alles stond klaar, alles was gerepeteerd en dan is het een beetje jammer dat we het weekend niet meer krijgen", zegt Jan Van Esbroeck, manager van Sportpaleis Group. "De organisator breekt alles nu af en we zullen de mensen die een ticket hadden op de hoogte brengen.” Bij Sportpaleis Group voelden ze wel dat deze maatregel al in de lucht hing: “We zijn niet blind voor wat er aan het gebeuren is, alleen hadden we toch nog een stille hoop om het komende weekend te mogen starten. Maar de gezondheid en het welzijn van de mensen gaan blijkbaar voor en dan wordt besloten om de mensen die zich verheugden op een voorstelling toch maar thuis te laten.”

Het water staat ons aan de lippen, we gaan kopje onder als er de overheid niet snel iets onderneemt

Jan Van Esbroeck, manager Sportpaleis Group

Het voorbije jaar konden veel cultuurevenementen al niet doorgaan omwille van het coronavirus. Deze maatregel is dus weer een extra drempel die de cultuursector over moet. “Eigenlijk is het een schandalige manier waarop onze sector financieel verwaarloosd wordt. We zitten al 7 maanden zonder inkomen en we hebben nog niet eens een uitgestoken hand of een uitnodiging gekregen om te zien hoe onze sector geholpen zou kunnen worden. Het water staat heel de sector aan de lippen. Op deze manier gaan we kopje onder als er niet snel iets gebeurt vanuit de overheid”, besluit Van Esbroeck.

Meest gelezen