Google Maps

Molenbeek doet speekseltest bij alle leerkrachten van gemeentescholen

De Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek heeft deze week een speekseltest laten doen bij alle leerkrachten van haar gemeentelijke scholen. De gemeente wil op die manier sneller een beeld krijgen van mogelijke besmettingen bij haar onderwijspersoneel. 

Op initiatief van het gemeentebestuur zijn alle leerkrachten van het gemeentelijk onderwijs in Molenbeek, zowat 1.200 mensen, deze week getest op corona. Dat gebeurde met een speekseltest. Zo een speekseltest is niet even betrouwbaar als de klassieke coronatest, maar het resultaat is sneller beschikbaar. En dat is net wat de gemeente wil: snel een duidelijk beeld krijgen van de toestand in de scholen. 

Sneller en eenvoudiger

"Alle leerkrachten zijn woensdag en donderdag getest", licht schepen Jef Van Damme (SP.A) toe. "We kozen voor een speekseltest omdat je die zelf kan doen. Er is geen dokter bij nodig. Met de speekseltest zorgen we ook niet voor extra belasting van het traditionele testcircuit. En het heeft als voordeel dat we snel het resultaat kennen. We verwachten de uitslag één van de komende dagen", zegt Van Damme.  

Globaal beeld

"We willen vooral een globaal beeld van de toestand in onze scholen,"  zegt Van Damme. "Het is dus geen sluitende test voor elk personeelslid apart. Daarvoor zijn de testen niet betrouwbaar genoeg. Maar als we bijvoorbeeld zien dat er in een bepaalde school veel mensen besmet zijn, kunnen we wel de nodige maatregelen treffen."

Meest gelezen