Videospeler inladen...

Binnenkijken op covidafdeling van UZ Brussel: "Ons personeel is moe en ziek, het is absoluut een ramp"

Met de stijgende coronacijfers neemt de druk op het zorgpersoneel dag na dag toe. Wat dat concreet betekent, kon VRT NWS vaststellen op de covidafdeling intensieve zorg van het UZ Brussel. Diensthoofd Sabeth De Waele en haar team stellen alles in het werk om patiënten de intensieve zorg te geven die ze verdienen. Maar anders dan tijdens de lockdown nemen de ziekenhuisopnames voorlopig niet af, loopt de reguliere zorg nog door én begint het zorgpersoneel meer en meer uit te vallen. "Materiaal kan je bijkopen, mensen niet", zo vat De Waele samen.

VRT NWS-reporter Stein Falk kon de werking van de covidafdeling van het UZ Brussel mee volgen. "Ik ben de voorbije dagen ook in andere ziekenhuizen geweest en de taferelen zijn overal min of meer hetzelfde. De sector kraakt, maar breekt voorlopig nog niet. Al voel je wel dat de dagelijkse realiteit voor het zorgpersoneel enorm zwaar doorweegt, en dat is logisch", vertelt hij.

"Als je hoort dat elk ziekenhuis in allerijl medisch personeel spoedcursussen intensieve zorg moet geven, om voldoende volk te kunnen inschakelen: dat klinkt niet goed. Maar ik heb wel het gevoel dat de ziekenhuizen dit voorlopig aankunnen: situaties zoals we die in het voorjaar in Italië hebben gezien, daar zijn we nog niet. Maar de druk is hoog, en iedereen beseft dat dit nog lang zal duren. De schrik om medische fouten te maken door hun vermoeidheid: die zit er zeker in bij het zorgpersoneel."

De ziekenhuizen kraken maar breken voorlopig nog niet. 

Stein Falk, VRT NWS-reporter die naar het UZ Brussel trok

Cijfers, cijfers, cijfers: het is de dagelijkse bezorgdheid van Sabeth De Waele, diensthoofd op de afdeling intensieve zorg in het UZ Brussel. "De huidige noodfases voor de ziekenhuizen zijn onvoldoende, er is een extra fase nodig: de fase "absolute ramp"", zo vat ze samen.

"In de eerste golf waren enkele zaken anders: we konden het aan, maar de rest van de zorg lag plat. Nu combineren we reguliere zorg met covidzorg. Dus er is minder personeel beschikbaar. En het sneeuwbaleffect werd gestopt door de lockdown: dat zien we voorlopig niet. Materiaal kan je in theorie snel bijkopen, mensen niet."

BEKIJK - Sabeth De Waele bekijkt de dagelijkse cijfers en analyseert wat er zou moeten gebeuren (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Dat zorgpersoneel niet oneindig is, benadrukt De Waele meermaals. "We geven spoedcursussen intensieve zorg: dat is de realiteit. De patiënten zijn er, dus we moeten bedden voorzien, als we geen mensen in de gang willen leggen zoals in Italië. Maar hoe meer je kunstmatig zaken begint te organiseren, hoe minder ideaal de zorg is: daar moet je ook eerlijk in durven zijn, zegt De Waele. (lees voort onder de video)

Hoe meer je zaken kunstmatig gaat organiseren, hoe minder ideaal de zorg: dat moet je durven zeggen.

Sabeth De Waele, diensthoofd intensieve zorg UZ Brussel

BEKIJK - Sabeth De Waele legt uit hoe moeilijk het is om tijdig het nodige personeel te vinden om bij te springen (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

En de mensen die de ziekenhuizen draaiende houden zijn moe, heel moe. Dat horen we ook bij een personeelslid dat op het punt staat om aan een nieuwe werkshift te beginnen. "Het kruipt in de kleren", zo vat de man samen. 

BEKIJK - Een personeelslid vertelt over de pittige shifts die elkaar opvolgen (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Dokters en verpleegkundigen hebben geen tijd om familieleden van overleden patiënten degelijk in te lichten.

Sabeth De Waele, diensthoofd intensieve zorg UZ Brussel

Wat ook vreet aan de dokters en het verplegend personeel op intensieve zorg, is dat ze nauwelijks tijd hebben om familieleden van overleden covidpatiënten op een menselijke manier te informeren en op te vangen. Ook dat moet snel-snel gaan."Een zoveelste voorbeeld van collateral damage. Nochtans maakt een menselijke communicatie op die cruciale momenten een immens verschil", vindt De Waele.

BEKKIJK - Sabeth De Waele legt uit dat de communcatie met familieleden van patiënten op intensieve zorg in covidtijden helemaal anders verloopt dan anders (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Hoelang we dit nog volhouden? Geen idee, maar we hebben geen andere keuze.

De cruciale vraag is hoelang het zorgpersoneel het moordende werktempo volhoudt. "Geen idee, we worden goed omkaderd, en mensen die op de afdeling intensieve zorg werken, zijn nogal speciaal van aard. We kunnen wel wat verdragen, en we hebben ook geen keuze. Maar het is vermoeiend: het licht aan het einde van de tunnel blijkt gewoon een nieuwe trein te zijn", zo verwoordt De Waele het. "Daarom: denk logisch na, en wees gerust strenger voor jezelf en je omgeving dan de opgelegde coronamaatregelen vragen."

BEKIJK - Sabeth De Waele probeert uit te leggen hoe zij en haar collega's het moordende tempo volhouden:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de bijhorende reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen