OVERZICHT: Welke nieuwe maatregelen gelden er nu in Vlaanderen, Brussel en Wallonië?

Voor de verschillende landsdelen zijn de afgelopen dagen verschillende verstrengingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Eerst werden op federaal niveau de regels aangescherpt, daarna trokken Wallonië en Brussel de touwtjes nog iets strakker en uiteindelijk volgde ook Vlaanderen. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: een overzicht van de nieuwe maatregelen, per gewest.

Vlaanderen

In Vlaanderen gelden vanaf vrijdag 30 oktober, om 18 uur, voor onbepaalde tijd een aantal nieuwe maatregelen. 

 1. In Vlaanderen geldt een nachtklok van middernacht tot 5 uur. Tijdens die nachtelijke uren mag je niet buiten komen, tenzij je moet werken of medische verzorging nodig hebt. Dit is een federale maatregel.
 2. Winkelen mag met maximaal twee personen.
 3. Alle cultuurhuizen (concertzalen, theaters, bioscopen en musea) worden gesloten; alleen openbare bibliotheken mogen open blijven.
 4. Evenementen mogen niet meer doorgaan.
 5. Binnen- en groepssporten worden verboden. Alleen voor professionele sporters en kinderen jonger dan 12 worden een uitzondering gemaakt. Door het federale samenscholingsverbod mag je met maximaal 4 personen samen sporten.
 6. Onderwijs: de herfstvakantie wordt verlengd tot 11 november, het hoger onderwijs schakelt over naar code rood met afstandsonderwijs.
 7. Jeugdwerkactiviteiten worden verboden voor jongeren ouder dan 12 jaar.
 8. In woonzorgcentra wordt het bezoek beperkt tot één vast knuffelcontact en één extra contact dat om de 14 dagen kan wisselen.
 9. Bij erediensten, begrafenissen en huwelijk mogen maximaal 40 personen aanwezig zijn.

Lees verder onder de grafiek voor de Brusselse en Waalse maatregelen:

Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelden sinds maandagochtend nieuwe, strengere regels die bovenop de bestaande regels komen. Deze extra maatregelen gelden alvast tot 19 november:

 1. Er komt een avondklok die dagelijks van 22 tot 6 uur geldt. Uitzonderingen worden gemaakt voor essentiële (professionele) verplaatsingen en voor wie verzorging nodig heeft. In Vlaanderen geldt een nachtklok van 0 tot 5 uur 's ochtends.
 2. Mondmaskers worden verplicht in het hele Brusselse Gewest.
 3. Winkels moeten sluiten om 20 uur en mensen moeten alleen gaan winkelen. Een volwassene mag wel een minderjarige die onder hetzelfde dak woont of iemand die nood heeft aan begeleiding, vergezellen. Alleen zaken die take-awayschotels aanbieden, mogen openblijven tot 22 uur.
 4. Amateursportcompetities worden verboden (voor alle leeftijden), trainingen mogen nog voor kinderen jonger dan 12 jaar.
 5. Alle sportfaciliteiten (zwembaden, fitnesszaken...) worden gesloten.
 6. Recreatieve en culturele locaties worden gesloten. Bijvoorbeeld wedkantoren, casino's, musea en bioscopen. 
 7. Bij Begrafenissen mogen niet meer dan 15 mensen aanwezig zijn.
 8. Bij burgerlijke en religieuze huwelijken mogen alleen het koppel, hun getuigen en de voltrekker van het huwelijk aanwezig zijn.
 9. Schooluitstappen zijn verboden.
 10. Telewerk wordt de regel, zoals federaal al was beslist.

Wallonië

In het Waalse Gewest gelden vanaf vorige weekend ook een aantal strengere maatregelen. Dat heeft Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) vrijdagavond aangekondigd op een persconferentie. De nieuwe maatregelen gelden, net als in Brussel, voorlopig tot 19 november

 1. In Wallonië geldt een avondklok van 22 tot 6 uur ‘s ochtends. Uitzonderingen worden gemaakt voor essentiële (professionele) verplaatsingen en voor wie verzorging nodig heeft. In Vlaanderen geldt een nachtklok van 0 tot 5 uur 's ochtends.
 2. Winkelen mag je in Wallonië met twee personen doen, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend.
 3. Alle amateursport (competities en trainingen) in groep is verboden, met uitzondering van kinderen jonger dan twaalf.  Tegelijk wordt individueel sporten aangemoedigd.
 4. Afstandsonderwijs is de regel in het het hoger onderwijs. De maatregel geldt ook voor eerstejaarsstudenten. Alleen praktijklessen en stages mogen nog doorgaan.
 5. Het bezoek in de Waalse woonzorgcentra wordt beperkt: bewoners mogen maar 1 vaste bezoeker over de vloer krijgen. Om de 14 dagen mag er gewisseld worden.

Nog vragen?

Check dan deze handige pagina waarop onze redactie een helder antwoord formuleert op de meest gestelde vragen: 

Mag mijn kind een verjaardagsfeestje geven? En waarom geen lockdown? Het antwoord op jouw vragen

Meest gelezen