Pompoenjacht in Mechelen: "Plaats een pompoen voor je deur om elkaar een warm hart toe te dragen"

In Mechelen organiseren verschillende gemeenteraadsleden een zogenoemde pompoenjacht, geïnspireerd door de berenjacht tijdens de lockdown in maart. Ze roepen de Mechelaars op om een uitgeholde pompoen voor hun deur of raam te plaatsen en om hun huis te versieren. Zo willen ze de stad wat warmer maken en iedereen op een coronaproof manier samenbrenen. "We laten elkaar niet los", vertelt initiatiefnemer en gemeenteraadslid Thijs Verbeurgt (s.pa). 

In Mechelen willen verschillende gemeenteraadsleden over de partijgrenzen heen de stad een beetje warmer maken, zeker in deze barre coronatijden. Ze doen daarvoor een originele oproep. "We roepen de Mechelaars op om een pompoen voor hun deur of venster te plaatsen, om hun huis te versieren en om zo het signaal te geven dat we elkaar een warm hart toedragen", zegt initiatiefnemer Thijs Verbeurgt (sp.a). Met Halloween en de herfstvakantie in aantocht wil men de Mechelaars op een coronaproof manier samenbrengen.

Het worden donkere, eenzame tijden, maar we laten elkaar niet los

Thijs Verbeurgt, initiatiefnemer en gemeenteraadslid (sp.a)

Het idee voor deze zogenoemde pompoenactie is geleend van de gelijkaardige berenjacht, waarbij velen in maart een teddybeer voor het raam plaatsten om wandelingen tijdens de lockdown ook voor de kleinsten aangenaam te maken. Die beren worden nu vervangen door pompoenen, maar zelfs als je geen pompoen kan aanschaffen, kan je nog deelnemen aan de actie. "Het hoeft niet veel te kosten en het kan heel simpel zijn", legt Verbeurgt uit. "We voorzien bijvoorbeeld ook kleurplaten voor kinderen om in te kleuren en aan de ramen te plakken. Er zijn dus verschillende manieren om te tonen dat je deelneemt." 

Daarnaast is de actie ook een aanzet om elkaar te helpen. "Als je een pompoen hebt uitgehold, kan je er soep van maken en die geven aan mensen die het minder breed hebben. Of help hen zelf een actie op te zetten door hen een pompoen te geven." Tegen het begin van de herfstvakantie wil Verbeurgt dan een warme stad zien, gekleurd door pompoenen en versieringen. Daarbij roept hij op om nog andere acties te organiseren. "Het worden donkere, eenzame tijden voor vele mensen, maar we laten elkaar niet los. Laat ons zoeken naar nog meer kleine herfstacties om de buurt warmer te maken", aldus Verbeurgt.

Meest gelezen