Royals op zondag over een Griekse tragedie en een nieuwe Albanese prinses, Geraldine genaamd

Prins Harry en Meghan Markle lanceren archewell.com. Kroonprinses Amalia krijgt een uitnodiging van het leger in haar brievenbus. Of het nu Mozambique of Griekenland is, vakantiehuizen achtervolgen de Oranjes. Niet het meest bekende koningshuis maar ook Albanië heeft prinsen en prinsessen. En koningin Letizia deelt modeprijzen uit. Elke zondag varen we opnieuw in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws:

Daar is archewell.com

Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle hebben een nieuwe website gelanceerd, archewell.com. Harry en Meghan lieten in februari weten dat ze een stap terug zouden zetten met de merknaam "Sussex Royal" die ze gebruikten voor hun socialemediakanalen en website. Hun Instagramaccount en sussexroyal.com worden ook niet langer aangevuld met foto's en teksten.

Hoewel ze nog altijd de hertog en hertogin van Sussex zijn en die titel blijven dragen, zien ze af van het woord "royal" in het handelsmerk van hun nieuwe liefdadigheidsorganisatie Archewell.

Ze moesten ook, want sinds de lente zijn ze niet langer "senior royals" die koningin Elizabeth officieel vertegenwoordigen. Harry en Meghan gaan voortaan zelf voor hun inkomsten zorgen en dat geld mag niet verzilverd worden met een link naar de koninklijke familie.

Screenshot van de prille website.

Archewell.com oogt voorlopig leeg en heeft enkel een eenvoudige home met de definitie van Archewell: bron van actie. De naam is een knipoog naar zoontje Archie Harrison. Geïnteresseerden kunnen zich op de site inschrijven om een nieuwsbrief te ontvangen voor de initiatieven die zullen volgen.

Daar is de dienstplicht

De Nederlandse kroonprinses Amalia heeft deze week, net als alle andere 17-jarige meisjes in Nederland, een uitnodiging in de brievenbus gevonden van het ministerie van Defensie. Daarin staat dat ze ingeschreven staat voor de militaire dienstplicht.

Sinds dit jaar vallen voor het eerst ook Nederlandse vrouwen onder de dienstplicht. Anders zou dat discriminatie ten opzichte van de mannen zijn. De dienstplicht is in Nederland niet afgeschaft, maar "de plicht om op te komen" of om daadwerkelijk te dienen in het leger is sinds 1997 wel opgeschort.  

De Nederlandse minister van Defensie legt het hier even uit:

Prinses Amalia is in Nederland de eerste vrouwelijke troonopvolgster die opgeroepen wordt voor de militaire dienstplicht. De koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix hebben nooit een functie gehad in het leger, ook niet als staatshoofd. In Nederland is het staatshoofd niét de opperbevelhebber van het leger. In België is dat wel het geval. Kroonprinses Elisabeth studeert momenteel alvast een jaar aan de Koninklijke Militaire School (KMS), een traditie bij de Belgische koninklijke familie.  

De Nederlandse koning Willem-Alexander deed overigens zijn dienstplicht. Hij koos van 1985 tot 1987 voor de marine. Later behaalde hij bij de luchtmacht zijn vliegbrevet. Toen Willem-Alexander koning werd, deed hij afstand van zijn actieve militaire status. Hij was commandeur. De koning behoudt het recht om zijn uniform te dragen, maar zonder rangordetekens. 

Royalportraits Europe/Bernard Rubsamen / Bestimage

Daar is de Griekse tragedie... weer

Een snoepreisje van de Oranjes in de herfstvakantie naar Griekenland is deze week alweer uitgedraaid op een "Griekse tragedie". Koning Willem-Alexander en koningin Máxima keerden met jongste dochter Ariane terug na forse kritiek. Met de verstrengde coronamaatregelen voelden heel wat Nederlanders die reis naar het buitenland aan als "niet-essentieel". Het koninklijke paar betuigde zijn spijt in een videoboodschap.

Over de oudste dochters, Amalia en Alexia, werd echter met geen woord gerept. Zij vertoefden enkele dagen langer in Griekenland. "In het vliegtuig was er zowel in economy als in business class niet genoeg plaats voor het hele gezin", luidde de uitleg van de Rijksvoorlichtingsdienst. Premier Mark Rutte sprak in het geval van de prinsessen over een "privézaak". Nederlandse royaltykenners vonden het eerder een "onnodig vervolg op een al pijnlijk dossier".

De villa van de Nederlandse koninklijke familie in Griekenland. De villa is van de buitenwereld met hekken afgegrendeld en ligt aan het water van waaruit ze met hun boot via hun privé-aanlegsteiger kunnen uitvaren waarheen ze willen.

Van Mozambique naar Griekenland
In 2007 ontstond ophef over de bouwplannen die toenmalig prins Willem-Alexander had voor een vakantiehuis aan de kust van Mozambique (Afrika). Door de voortdurende discussies, over de hoge beveiligingskosten en het idee van een koninklijke luxevakantie in een ontwikkelingsland, werd uiteindelijk besloten de villa te verkopen in 2012. Willem-Alexander had er slapeloze nachten van, zei hij.

In datzelfde jaar zetten de Oranjes hun zinnen op de Peloponnesos (Grieks schiereiland) en kopen er opnieuw een villa. De bouw van een privéhaven aan het landgoed maakt echter de lokale inwoners boos. Griekse media schrijven in 2014 dat drie ministers achterpoortjes in de wetgeving gebruiken, zodat Willem-Alexander en Máxima toegang tot de zee krijgen en een stuk strand kunnen "inpikken".   

Daar is prinses Geraldine

In Albanië is een prinses geboren, Geraldine. Het meisje is het eerste kind van kroonprins Leka II en prinses Elia. Met de naam Geraldine is het meisje vernoemd naar haar overgrootmoeder, de eerste en enige koningin die Albanië kende. Geraldines man, koning Zog I, regeerde van 1928 tot aan de Italiaanse bezetting van zijn land in 1939. 

Elia en Leka van Albanië trouwden vier jaar geleden in hoofdstad Tirana.

In de Albanese republiek heeft het koningshuis louter nog een symbolische functie. Leka en Elia hebben de zwangerschap nooit officieel aangekondigd, maar Albanese kranten hadden er deze zomer wel over bericht omdat het (buikje, red.) bij openbare optredens duidelijk was geworden.

In 2016 huwde de kroonprins met actrice Elia Zaharia. Op de bruiloft waren tal van Europese koningshuizen vertegenwoordigd, met onder anderen de Spaanse koningin Sofía en de voormalige keizerin van Iran, Farah Pahlavi. Prinses Elia schreef vorig jaar nog een kindersprookjesboek over koningin Geraldine. Zij stierf in 2002.

(scroll voort onder de foto van wijlen koningin Geraldine van Albanië)

Daar zijn de Spaanse modeprijzen

De Spaanse koningin Letizia heeft de uitreiking van de Premios Nacionales de la Industria de la Moda of nationale modeprijzen bijgewoond. Het evenement was een kolfje naar de hand van Letizia die vaak de pers haalt met haar stijl. Deze keer droeg ze een geplooide lange rok met zwarte blouse met daarover een schoudermantel. Enkel haar mondmasker had ze niet afgestemd op haar outfit. Letizia lijkt sinds het begin van de pandemie, net als haar man koning Felipe, bij een chirurgisch wegwerpexemplaar te zweren.

In de Madrileense zaal waar de prijzen werden uitgedeeld, werd (de corona)afstand gehouden door telkens drie zitplaatsen tussen de aanwezigen te laten. Onder meer het hippe modelabel Bimba & Lola werd bekroond. Het merk heeft 275 winkels in 14 Europese, Amerikaanse en Aziatische landen en gaat prat op "kwaliteitsvolle producten tegen een betaalbare prijs". De beste Spaanse ontwerper werd Custo Dalmau en de prijs voor Innovatief Ondernemerschap ging naar Pisamonas, het online-kinderschoenenbedrijf van Silvia Orta en María Torres dat ook al elders in Zuid-Europa en in China een belletje doet rinkelen.

AGENCE / BESTIMAGE
POOL-AGENCE / BESTIMAGE

Meest gelezen