(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Spelletje struisvogelpolitiek over tennis: kan het ATP-toernooi in Antwerpen wel of niet met publiek?

Kan het ATP-tennistoernooi in Antwerpen nu wel of niet met publiek worden gespeeld? Daarover bestaat al sinds vanmorgen onduidelijkheid die nog altijd niet helemaal is uitgeklaard. Volgens de organisator kan het vandaag wél nog, maar in het weekend niet meer. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) verwijst naar het ministerieel besluit dat sportwedstrijden met publiek verbiedt, met onmiddellijke ingang. Klein detail: de beslissing is vanmorgen genomen door het Overlegcomité, maar het ministerieel besluit is pas vanmiddag verschenen en treedt in werking vanaf 18 uur.

Vanmorgen deelde het Overlegcomité mee dat er vanaf vandaag geen publiek meer is toegelaten bij sportwedstrijden. Maar op het ATP-tennistoernooi van Antwerpen zullen er wel nog toeschouwers zijn, beweerde toernooidirecteur, Dick Norman vanmorgen.

"Niet waar", klonk het bij het kabinet van coronacommissaris Pedro Facon. "Het ATP-tennistoernooi mag niet met publiek plaatsvinden, wat die organisator ook mag beweren. Hij heeft geen uitzondering gekregen. De beslissing van het Overlegcomité is dat bij alle professionele competitiesporten er geen publiek mag aanwezig zijn."

We hebben bevestiging gekregen dat het toernooi vandaag mag plaatsvinden met publiek

Dick Norman (ATP-tennistoernooi Antwerpen)

Vanmiddag werd de communicatie wat bijgestuurd. "We hebben bevestiging gekregen dat het toernooi vandaag mag plaatsvinden met publiek, door gebrek aan mogelijkheden om dat nu nog te wijzigen", aldus toernooidirecteur Dick Norman. "Dat is door de coronacommissaris Pedro Facon en ook Piet Van Themsche bevestigd."

"We begrijpen dat de situatie door de corona heel moeilijk is en we begrijpen ook dat er zowel zaterdag als zondag geen publiek toegelaten wordt." Norman geeft nog aan dat hij "instructies afwacht" over "een mogelijkheid om nog 200 toeschouwers toe te laten".

Bekijk hieronder de verklaring van Dick Norman en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) lijkt dat toch enigszins anders te zien. "Normaal gezien gaat de minister van Binnenlandse Zaken vandaag het ministerieel besluit publiceren. Dat zegt met onmiddellijke ingang", zegt Jambon in "Het Journaal". "De tennis kan nog doorgaan, maar zou in principe zonder publiek zijn." Ook vandaag? Jambon verwijst naar voetbalwedstrijden vanavond, zonder publiek. "Dus ik neem aan dat dit ook voor tennis geldt."

We hebben nog geen ministerieel besluit gezien

Antwerpse schepen van Sport Peter Wouters (N-VA)

"We hebben nog geen ministerieel besluit gezien waaruit we kunnen afleiden dat het niet meer mag met publiek", klinkt het bij de Antwerpse schepen van Sport Peter Wouters (N-VA). "Maar als dat zo is, is het zonder publiek."

Dat ministerieel besluit is inmiddels gepubliceerd in het Staatsblad. Het treedt vanmiddag om 18 uur in werking. 

Bekijk hieronder de verklaringen van Vlaams minister-president Jan Jambon en de Antwerpse schepen van Sport Peter Wouters en lees verder onder de videofragmenten:

Videospeler inladen...

We moeten daarnaar kijken als een koe naar een trein

Jan Van Esbroeck (CEO Sportpaleis)

Intussen stond het publiek al voor de deur van de Lotto Arena in Antwerpen. "We moeten daarnaar kijken als een koe naar een trein", reageert CEO Jan Van Esbroeck van het Sportpaleis in "Het Journaal".

"Het is eigenlijk kafkaiaans wat er op dit moment aan het gebeuren is. We zullen wel wachten tot iemand met autoriteit ons vertelt wat er te gebeuren staat."

Videospeler inladen...

ATP-tennis met of zonder publiek? Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen