vernielingen in Sirte, Libië (archieffoto)
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Strijdende partijen in Libië spreken staakt-het-vuren af

In Libië hebben de strijdende partijen een staakt-het-vuren afgesproken. Libië is al enkele jaren verdeeld tussen de door de VN erkende regering en een rebellen groep van de oud-generaal, Kahlifa Haftar. Die laatste heeft grote gebieden in het Oosten in handen.

De belangrijkste strijdende partijen in Libië hebben een nationaal en permanent staakt-het-vuren ondertekend, na vijf dagen van besprekingen in Genève. De gesprekken werden geleid door de Verenigde Naties.

Vertegenwoordigers van de strijdende partijen onderteken staakt-het-vuren in Genève
AFP or licensors

VN: "Proficiat, grote stap naar vrede in Libië"

"De Libische partijen zijn tot een akkoord gekomen over een permanente wapenstilstand in heel Libië. Een belangrijke stap naar vrede en stabiliteit in Libië", zegt de VN. "Ik mag u feliciteren voor wat u hier hebt bereikt. Het vergde veel moed", zei VN-gezant voor Libië Stephanie Williams tegenover militaire gezanten van premier Fayez al-Serraj en zijn rivaal Khalifa Haftar.

Na dit staakt-het-vuren zullen er politieke onderhandelingen worden gehouden tussen de strijdende partijen. Vanaf 9 november zijn er in Tunis, in Tunesië, echte vredesonderhandelingen.

De door de VN erkende regering in Tripoli krijgt onder meer steun van Turkije. De troepen van generaal Haftar in het oosten van Libië krijgen dan weer steun van Rusland, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

Libië is nog steeds een belangrijke olie-producent

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft meteen de haalbaarheid van het staakt-het-vuren betwijfeld. "Het akkoord (..) is niet op het hoogste maar op een lager niveau afgesloten", zei hij in Istanboel tegenover journalisten. "Wat mij betreft mankeert (dit akkoord) geloofwaardigheid."

Meest gelezen