Biostatisticus Molenberghs: "1 procent van Belgen besmet en werkelijk cijfer ligt nog hoger, snel kentering nodig"

Biostatisticus Geert Molenberghs vindt het goed dat er strengere maatregelen komen bij jeugdvereningen en het culturele leven. "Er moet snel een kentering komen, want we zitten met dieprode cijfers", klinkt het. Viroloog Marc Van Ranst spreekt van ingrijpende maatregelen en zegt dat "we nooit in deze situatie, met deze hoge cijfers, hadden mogen terechtkomen. Veel landen hebben dit kunnen vermijden en wij slagen daar niet in."

"We gaan vandaag over de grens van 10.000. Dat betekent dat de laatste twee weken 1 procent van de Belgen besmet is. Het werkelijke cijfer zal nog hoger liggen, 3 tot 5 procent. Het gaat ontzettend hard", zegt biostatisticus aan de UHasselt en KU Leuven Geert Molenberghs. "Ook de hospitalisaties nemen spectaculair toe. Voor de Vlaamse provincies gaan de opnames richting de piek van maart en april, voor de Waalse provincies en specifiek voor Luik gaan we daar 4, 5, 6 keer over. Het is alle hens aan dek."

De laatste twee weken was 1 procent van de Belgen besmet, en het werkelijke cijfer zal nog hoger liggen

Geert Molenberghs - biostatisticus

En dus komen er opnieuw strengere maatregelen, in de sport-, cultuur- en jeugdsector. "Dat is urgent als de curve omhoog gaat. We moeten vermijden dat grote groepen samenkomen. Sportwedstrijden, culturele evenementen, ze zijn vaak wel goed georganiseerd. Maar Molenberghs heeft deze bedenking:  "Mensen moeten ernaar toe, ze blijven wat hangen, jeugdgroepen blijven overnachten. Het zijn plaatsen waar we samenkomen buiten onze thuis-of klasbubbel. Het zijn omstandigheden waar we wel wat overdracht hebben gezien." Daarom is de biostatisticus voorstander van de nieuwe maatregel om bijvoorbeeld geen publiek meer toe te laten bij sportwedstrijden. 

Bij pretparken is één van de belangrijkste activiteiten aanschuiven. Niet iedereen kan dat efficiënt

Viroloog Marc Van Ranst

Eén van de andere maatregelen is dat pretparken tijdelijk gesloten worden, bij dierentuinen worden de indoor ruimtes gesloten. “Activiteiten in zalen zijn niet altijd even goed te controleren en ventileren”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Bij pretparken is één van de belangrijkste activiteiten aanschuiven. Dan sta je dicht bij elkaar, niet iedereen kan efficiënt aanschuiven.”

Zijn de maatregelen voldoende?

Het is af te wachten of de maatregelen voldoende zijn. "We zitten met dieprode cijfers, vooral in de Waalse provincies. We doen het het tweede slechtst in Europa." Er moet snel een kentering komen, zegt Molenberghs. "We gaan de komende dagen echt een knik in de curve moeten zien, als dat niet zo is, dan moeten er bijkomende maatregelen genomen worden." De biostatisticus benadrukt dat het belangrijkste is zoveel mogelijk contacten stil te leggen, ook in de privésfeer. 

We zitten met dieprode cijfers, vooral in de Waalse provincies. Er moet snel een kentering komen

Geert Molenberghs - biostatisticus

"Als het nu niet lukt, is een nieuwe lockdown onvermijdelijk, maar die moet er niet hetzelfde uitzien als in maart en april", vindt Molenberghs. Winkels sluiten hoeft bijvoorbeeld niet voor de biostatisticus en ook scholen kunnen open blijven. "Maar het kan wel praktisch moeilijk worden om dat onderwijs te organiseren. Dat zien we nu in Wallonië, omdat daar veel leerkrachten uitvallen en veel leerlingen in quarantaine zitten. Er komt een punt dat zelfs dingen die we willen openhouden, gewoon praktisch niet meer werken en dan moeten we nog een stap verder gaan."

Ook Van Ranst hoopt dat de nieuwe politieke maatregelen renderen, maar heeft tegelijkertijd begrip voor de teleurstelling bij de cultuur- en horecasector. “We hadden nooit in deze situatie mogen terechtkomen, met deze hoge cijfers. Heel veel landen hebben dit kunnen vermijden en wij slagen daar niet in. Dit is een fout uit het verleden. En dat maakt dat we nu heel vervelende maatregelen zien die ingrijpend zijn voor de sectoren.”

Het is dus afwachten welke richting de nieuwe cijfers uitgaan. Maar door het nieuwe testbeleid, wordt niet langer iedereen getest die in quarantaine moet. “Binnenkort vertekent dat de cijfers," verduidelijkt Van Ranst. "Dan moet je kijken naar het aantal hospitalisaties. Dat is spijtig, want dat is een cijfer dat pas later komt, na de infectiedruk. Dus je stuurt dan met een beetje vertraging. 

Meest gelezen