Foto: Chiro Essen

Strengere coronamaatregelen op Dag van de Jeugdbeweging: “Met plezier dikke jas en sokken aan om naar Chiro te gaan”

Vandaag is het de Dag van de Jeugdbeweging en net vandaag zijn er strengere coronamaatregels aangekondigd. Zo moeten alle activiteiten voor groepen boven de 12 jaar buiten plaatsvinden. En dat brengt heel wat aanpassingen met zich mee. “We zijn opgedeeld in vijf bubbels om alles veilig te laten verlopen. Ook gaan we met plezier een extra dikke jas en sokken aandoen om de koude te trotseren”, vertelt Floor Van Oevelen, hoofdleidster bij Chiro "Klavertje 4 in Essen".  

Bij groepen van de jeugdbewegingen waar leden ouder dan 12 jaar zijn, zijn binnen activiteiten niet langer toegestaan. Alle activiteiten moeten buiten plaatsvinden en iedereen moet ook een mondmasker dragen als afstand houden niet mogelijk is.

Leidster Floor Van Oevelen van Chrio "Klavertje 4" in Essen reageert opgelucht. “Wij zijn vooral blij dat jeugdbewegingen activiteiten mogen blijven organiseren. Het belangrijkste is dat de kinderen naar de Chiro kunnen blijven komen. We gaan ervoor zorgen dat we alle activiteiten buiten organiseren. Gelukkig hebben we een vrij groot terrein, maar toch blijft het organisatorisch moeilijk om alle vijf bubbels gescheiden te houden.”

Niet meer op scoutsweekend

Ook overnachtingen zijn verboden voor kinderen ouder dan 12 jaar. Voor kinderen tot 14 jaar kunnen overnachtingen wel, als het kamp tenminste vier dagen duurt. De nieuwe maatregelen hebben dus een grote impact op de geplande weekends. “Ons leidingsweekend hebben we moeten annuleren en ook onze leefweek die normaal deze week zou doorgaan, heeft niet kunnen plaatsvinden. Die hadden we al eerder geannuleerd. Het leek ons geen slim plan om verschillende bubbels door elkaar te halen”, vertelt leidster Floor. 

Verschillende activiteiten en evenementen moeten last minute aangepast worden. “Wij hadden normaal dit weekend onze spaghettiavond. Dat is een jaarlijkse traditie met een feestje achteraf waar heel veel volk naartoe komt. Dat gaat natuurlijk nu niet meer. Daarom hebben we morgen een afhaalspaghettiavond georganiseerd”, zegt Floor.

Chiro blijft een uitlaatklep, zeker nu veel andere activiteiten niet meer kunnen doorgaan. 

Floor Van Oevelen, Chiro Klavertje 4 Essen

Floor wijst op het belang van de jeugdbeweging. “Chiro blijft een uitlaatklep, zeker nu veel andere activiteiten niet meer kunnen doorgaan. Daarom doen onze leden met plezier een dikkere jas en extra paar sokken aan om zondagmiddag met hun vrienden buiten door te brengen op de Chiro. We willen onze leden een zo leuk mogelijke tijd bezorgen in deze moeilijke coronatijden.”

Meest gelezen