Uitbater Sportpaleis trekt aan alarmbel na extra coronaregels: “Hier gaan echt ongelukken gebeuren, dat zie je aankomen”

In theaters, bioscopen en concertzalen mogen nog maar 200 toeschouwers binnen. Te weinig voor de uitbaters van het Sportpaleis, de Lotto Arena en de Stadsschouwburg in Antwerpen. Jan Van Esbroeck van de Sportpaleis Group roept op voor meer steun voor de cultuursector. “Wij zijn verdorie al zeven maanden dicht en horen niets van de overheid. Op deze manier houden we het niet vol.”

Alle voorstellingen van de komende weken worden nu uitgesteld. In de stadsschouwburg gingen de afgelopen week voorstellingen door met 1.400 mensen, dat is nog 70% van de capaciteit. Met 200 zakt dat tot 10% en dat is voor grote concertzalen niet rendabel, vertelt Jan Van Esbroeck. “De minister zegt dat culturele evenementen nog steeds kunnen blijven doorgaan, maar dat is bij ons onmogelijk. Onder deze omstandigheden is het niet werkbaar om nog maar één van onze zaaldeuren te openen. Onze zaalcapaciteit zou zo laag worden dat het geen enkel rendement kan opleveren.”

Het frustreert mij mateloos dat vorige vrijdag cafés en restaurants gesloten worden en de dag erna ligt er 500 miljoen euro staatssteun op tafel voor de sector. Wij zijn al 7 maanden dicht en horen niets van de overheid.

Jan Van Esbroeck, Sportpaleis Group

Van Esbroeck wil dan ook dat er meer overheidssteun om de cultuur- en evenementensector te redden. “Ik begrijp dat er maatregelen moeten zijn, maar wij moeten ons hier maar gewoon bij neerleggen. Het frustreert mij mateloos dat vorige vrijdag cafés en restaurants gesloten worden en de dag erna ligt er 500 miljoen euro staatssteun op tafel voor de sector. Dat zeg ik met alle respect voor mensen uit de horeca, maar wij zijn verdorie al zeven maanden dicht en horen niets van de overheid. Op deze manier blijft het niet vol te houden.”

Weinig perspectief

De nieuwe strengere maatregelen gelden voorlopig voor één maand, maar er is weinig zicht op een betere situatie voor de cultuursector. “Wij zijn een sector die normaal gezien altijd op eigen kracht zijn ding doet. Dat hebben we in het verleden al genoeg bewezen. Maar op deze manier is dat onmogelijk. Hier gaan echt ongelukken gebeuren, dat zie je zo aankomen. Cultuur zorgt ook voor het mentale welzijn van de mensen, maar dat valt nu ook weg. Ook de honderden mensen die bij ons in dienst zijn hebben weinig zicht op een betere situatie”, besluit Van Esbroeck.

Bekijk hier een gesprek met Van Esbroeck in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen