Vorst Nationaal na nieuwe verstrenging voor evenementen: "Onszelf niet wijsmaken dat we snel kunnen herstarten"

De Brusselse concertzaal Vorst Nationaal reageert zwaar teleurgesteld op de verstrengde coronamaatregelen die het Overlegcomité vanochtend heeft aangekondigd voor de evenementensector. Zalen en theaters mogen de komende tijd opnieuw slechts maximum 200 mensen toelaten op voorwaarde dat iedereen een mondmasker draagt en op anderhalve meter van elkaar blijft. Voor de grotere spelers is zo'n kleine capaciteit niet rendabel. "We moeten sommige concerten al voor de vierde keer uitstellen. Dat jojo-effect van verstrengingen en versoepelingen kost handenvol geld", klinkt het bij Vorst Nationaal.

Hoewel ze in Vorst veel begrip hebben voor de problemen die het stijgend aantal coronabesmettingen met zich meebrengt, zijn de verstrengde maatregelen een nieuwe mokerslag. "Dit komt voor veel mensen opnieuw hard aan. Niet alleen financieel, maar ook psychologisch", vertelt manager Coralie Berael. "We moeten nadenken over een veel langere termijnstrategie. Altijd alles heropenen om kort daarna weer te sluiten, heeft geen zin. Misschien moeten we realistisch zijn: de grotere spelers zullen waarschijnlijk pas deze zomer weer aan de slag kunnen. We moeten stoppen met onszelf wijs te maken dat we op één of andere manier snel gaan kunnen heropstarten."

Dringend financiële ademruimte nodig

Berael vindt dat de overheid dringend geld moet vrijmaken om de bedrijven uit de sector uit het moeras te halen. "Wij krijgen bijvoorbeeld niet dezelfde financiële steun als andere sectoren. Vorige week werd aangekondigd dat de horeca opnieuw een maand moet sluiten en meteen lagen er miljoenen klaar op tafel om de getroffen zaken te ondersteunen", vertelt Berael. "Onze mensen stonden natuurlijk op hun achterste poten toen ze dat hoorden. Ik hoor de premier zeggen dat onze bedrijven zeker moeten kunnen blijven draaien en overleven. Maar wij zijn ook bedrijven. Heel wat mensen uit de sector moeten intussen aankloppen bij het OCMW. Kan je je inbeelden hoe rot dat is?"

We moeten stoppen met onszelf wijs te maken dat we op één of andere manier snel gaan kunnen heropstarten.

Coralie Berael, venue manager Vorst Nationaal

De overheid heeft de afgelopen maanden wel degelijk geld vrijgemaakt om mensen uit de cultuur- en evenementensector te ondersteunen. Heel wat zelfstandigen hebben intussen een éénmalige premie tot 4000 euro gekregen. "Maar sindsdien is er niets meer uit de bus gekomen", aldus Berael. "En als er toch extra geld wordt vrijgemaakt dan gaat dat naar de cultuurhuizen die sowieso al gesubsidieerd werden. Die kunnen het zich dan permitteren om voor een klein publiek te spelen, ook al maken ze dan verlies. De grotere zalen kunnen het vergeten, maar intussen lopen de vaste kosten gewoon door."

Gevolgen op lange termijn

Heel wat producenten, technici en artiesten uit de evenementensector hebben bij gebrek aan werk al maandenlang geen inkomen meer. Dat kan niet blijven duren, vindt Berael. "We zijn natuurlijk heel dankbaar dat we ons personeel op tijdelijke werkloosheid mogen zetten. Die maatregel loopt nog tot eind dit jaar, dus we moeten daar dringend ook perspectief over krijgen. Wat daarna? Deze situatie gaat een impact hebben op heel lange termijn. Rond dezelfde tijd volgend jaar gaan we de gevolgen nog steeds voelen." Tot februari 2021 zal er volgens de concertzaal weinig gebeuren in Vorst Nationaal. Of de concerten die er vanaf dan weer gepland staan, wél kunnen doorgaan is voorlopig nog afwachten.

Meest gelezen