AFP or licensors

Trump bemiddelt opnieuw: vrede in de maak tussen Israël en Soedan

Israël en Soedan zijn overeengekomen om over te gaan tot een normalisering van hun relaties. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd. Het akkoord tussen de twee landen kwam tot stand na Amerikaanse bemiddeling.

Extra Arabische vriend voor Israël

De lijst vredesakkoorden tussen Israël en de Arabische wereld breidt snel uit. Zo hebben Israël en Soedan vandaag aangekondigd betrekkingen aan te knopen. Het gaat in eerste instantie om handelsrelaties. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt van "een nieuw tijdperk van vrede".

Vorige maand sloot Israël twee andere historische vredesakkoorden: met de Verenigde Arabische Emiraten en met Bahrein.

De akkoorden zijn telkens bemiddeld en aangekondigd door de Amerikaanse president Donald Trump, of meer precies door zijn adviseur en schoonzoon Jared Kushner.

"De twee landen zijn een lange tijd in staat van oorlog. Ik weet niet of ze aan het vechten waren. Wellicht toch een beetje", aldus een enthousiaste Trump. "Niet alleen is er nu een akkoord ondertekend. Maar er is ook vrede. Dat is wel aardig". 

Soedan niet meer op de Amerikaanse terreurlijst

Vlak voor de aankondiging had president Trump al formeel aan het Amerikaanse Congres laten weten dat hij Soedan van de lijst met terreurlanden wil halen. Dat gebeurde omdat de regering van Soedan zich bereid had verklaard 335 miljoen dollar (284 miljoen euro) te betalen aan Amerikaanse slachtoffers van terrorisme en hun families.

Soedan werd werd dertig jaar lang op autoritaire wijze geleid door Omar al-Bashir, maar zijn regime kwam vorig jaar ten val na massale protesten.

Palestijnse protest

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft het akkoord meteen veroordeeld. Volgens Abbas viseert het akkoord de Palestijnse rechten.

"Een rechtvaardige vrede moet zich baseren op het internationaal recht en met als einddoel het beïndigen van de Israëlische militaire bezetting en de oprichting van een Palestijnse staat."

Buurland Egypt verwelkomt wel het akkoord.

Meest gelezen