Wallonië scherpt avondklok aan van 22 uur tot 6 uur, geen fysieke lessen meer in Franstalig hoger onderwijs

De Waalse regering voert vanaf morgen (zaterdag) een avondklok in van 22 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends. Dat is aangekondigd op een persconferentie. Minister-president Elio Di Rupo (PS) kondigde nog een hele resem extra verstrengingen aan. Morgen komt de crisiscel van het Brussels Gewest samen.

De coronasituatie is in het hele land ernstig, maar zeker in Brussel en Wallonië swingen de besmettingscijfers de afgelopen weken de pan uit. Beide regio's tellen op dit moment het hoogste aantal besmettingen in heel Europa.

De federale en deelstaatregeringen kondigden vorige week en ook vandaag verstrengingen aan. Maar Wallonië gaat nu op eigen houtje nog een stap verder. Minister-president Elio Di Rupo (PS) kondigde op een persconferentie een heel aantal striktere maatregelen aan, die gelden tot en met 19 november.

De meest opvallende maatregel is de avondklok. Voor het hele Belgische grondgebied geldt een avondklok van middernacht tot 5 uur 's morgens, maar Wallonië breidt die uit. Tot 19 november moet iedereen daar tussen 22 uur 's avonds en 6 uur 's morgens thuis blijven, met uitzonderingen voor wie bijvoorbeeld medische zorgen nodig heeft of onderweg is voor het werk.

Daarnaast verbiedt de Franse gemeenschapsregering alle sportcompetities en trainingen voor amateurs, met uitzondering van kinderen jonger dan twaalf jaar. In het hoger onderwijs gaan alle lessen nog zeker tot 19 november door vanop afstand.

Bekijk hier een fragment van de persconferentie van Elio Di Rupo (PS) en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Stad Luik

De stad Luik gaat nog een stap verder. Dat worden de de lessen vanaf maandag op afstand gegeven in het vijfde, zesde en eventuele zevende jaar van het secundair onderwijs. Dat zegt een woordvoerder van de schepen van het openbaar onderwijs. De maatregel geldt voor theorielessen, zowel in het algemeen als het technisch onderwijs.

Alleen praktijklessen, voor zover het niet mogelijk zou zijn om op afstand te werken, vormen een uitzondering. In dat geval is het wel wenselijk dat twee groepen afwisselend aanwezig zijn in de klas. Dergelijke regeling bestaat al sinds het begin van de week in het hoger onderwijs van de stad Luik, in casu bij de hogeschool HEL.

Wat met Brussel?

Intussen laat minister-president Rudi Vervoort (PS) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest weten dat de provinciale crisiscel morgen om 12.30 uur samenkomt om te overleggen over de toestand in het gewest en over mogelijke bijkomende maatregelen.

Bekijk hier het interview met Elio Di Rupo (PS) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen