Radio 2

Coronaveilig busje "Babbel Bubbel'' rijdt langs Brusselse woonzorgcentra: "Mobiele ontmoetingsplaats voor rusthuisbewoners" 

De organisatie Zonar Brussel trekt met het omgebouwde busje "Babbel Bubbel" langs Brusselse rusthuizen. In het busje is een doorzichtige wand geplaatst zodat rusthuisbewoners daar andere mensen op een coronaveilige manier kunnen ontmoeten.

Door het coronavirus hebben de bewoners van de Brusselse woonzorgcentra minder de kans om hun familieleden te zien. Zonar Brussel, een samenwerking tussen gehandicaptenzorg en ouderenzorg in Brussel, komt daarom met het initiatief "Babbel Bubbel". "We hebben een busje verbouwd waar we coronaveilig mensen kunnen ontvangen", zegt Nadine De Brouwer, projectleider van Zonar. "En met dat busje rijden we naar de woonzorgcentra in Brussel."

Dit is toch menselijker dan het contact via een computerscherm  

"In de bus kunnen rusthuisbewoners gewoon wat praten met een van onze begeleiders", vertelt Nadine De Brouwer. "En dan maken we het gezellig en zetten we muziek op. We kunnen ons busje ook ter beschikking stellen van een familielid dat in contact wil komen met een van de bewoners. Alles is coronaveilig met plexischermen. Dit is toch menselijker dan het contact via een computerscherm. We hebben ook een tent die we voor het busje kunnen zetten voor mensen die in een rolstoel zitten en moeilijk in de bus geraken."

Spelletjes

De werknemers van Zonar Brussel rijden zelf richting verschillende woonzorgcentra, maar de familie of vrienden van een bewoner mogen ook zelf aanvragen om het busje te gebruiken. De 'Babbel Bubbel' heeft ook een buitentent voor rolstoelgebruikers. 

In de bus is er spelmateriaal te vinden. "De rusthuisbewoners kunnen ook spelletjes spelen met de begeleider of het familielid, maar het kan de mensen ook stimuleren om elkaar en zichzelf beter te leren kennen. Dankzij de middelen van de Koning Boudewijnstichting hebben wij een Brusselse, mobiele, coronaveilige, ontmoetings- en belevingsruimte kunnen uitwerken." zegt Nadine. 

Meest gelezen