Dodelijke aanslag op schoolkinderen in Kameroen, dat geplaagd wordt door een "taaloorlog"

In het Centraal-Afrikaanse land Kameroen zijn zeker zes scholieren gedood door gewapende mannen die hun klas binnenstormden en het vuur openden. Een tiental anderen werden gewond naar het ziekenhuis gebracht. 

De aanslag vond plaats in de stad Kumba in het zuidwesten van Kameroen. Het doelwit was een privé-school. Waarom precies die school onder vuur werd genomen, is niet duidelijk.

De slachtoffers zijn kinderen tussen 12 en 14 jaar. Ze werden doodgeschoten of sprongen door het raam in een poging aan de aanvallers te ontkomen. Op de sociale media zijn beelden te zien van volwassenen die zich uit de school haasten met kinderen in hun armen.

Dit zijn beelden gemaakt na de aanslag op de school in Kameroen:

Videospeler inladen...

De overheid van Kameroen zegt dat Engelstalige separatistische bewegingen achter de aanslag zitten, omdat zij wel vaker scholen in het vizier zouden nemen. Zo werden scholen door separatistische bewegingen gesloten uit protest. Volgens de regering zijn de voorbije jaren ook scholieren ontvoerd door separatistische opstandelingen, een bewering die zij ontkennen.  

Conflict

In Kameroen woedt al jarenlang een bloedig conflict, dat draait om taal. Het zuidwesten en noordwesten van het land zijn twee Engelstalige regio's in een voorts Franstalig land. De Engelstalige regio's voelen zich achtergesteld en niet vertegenwoordigd in bestuurlijke zaken. Separatistische bewegingen ijveren voor een onafhankelijke staat. 

Vanaf 2016 liepen de spanningen hoog op toen de regering van president Paul Biya een wet doorvoerde die stelde dat leerkrachten ook in de Engelstalige regio's les moesten geven in het Frans.

Protest tegen de nieuwe wet werd hard neergeslagen, waarna het geweld aan beide kanten escaleerde. Duizenden mensen kwamen om het leven en honderdduizenden sloegen de voorbije jaren voor het geweld op de vlucht. 

Meest gelezen