AFP or licensors

Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn stem al uitgebracht: "Gestemd op kerel met de naam Trump"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag, tien dagen voor de presidentsverkiezingen van 3 november, vervroegd zijn stem uitgebracht. Hij deed dat in een stembureau in West Palm Beach in de staat Florida. "Ik heb gestemd op een kerel met de naam Trump", gaf hij mee.

Trump bracht zijn stem uit in Florida, de staat waar hij vaak verblijft, met name in zijn landhuis en golfresort Mar-a-Lago.

Stemmen deed hij in West Palm Beach, in een bibliotheek die als stembureau was ingericht. Hij kwam er aan met een mondmasker. "Ik heb gestemd op een kerel met de naam Trump", gaf hij de aanwezigen lachend mee.      

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Nooit eerder stemden zo veel Amerikanen zo vroeg

Ruim 56 miljoen Amerikanen hebben inmiddels gestemd, blijkt uit cijfers van het US Elections Project van de Universiteit van Florida. Meer dan 38,5 miljoen kiezers deden dat per post, onder meer uit vrees voor het coronavirus.  De rest bracht persoonlijk zijn stem uit. Nooit eerder stemden zo veel Amerikanen zo vroeg.

Trump zegt vaak, zonder bewijs aan te voeren, dat stemmen per post vatbaar voor fraude zou zijn. Ook nu zei hij dat persoonlijk een stem uitbrengen "veel veiliger" is dan briefstemmen. "Alles was perfect, strikt, zeer strikt, volgens de regels", zei Trump. "Als je je stembiljet opstuurt, kan het nooit zo veilig zijn."

Meest gelezen