Brussel voert nog strengere maatregelen in: avondklok van 22 tot 6 uur, mondmaskerplicht en alleen winkelen

Net als in Wallonië wordt in Brussel de avondklok uitgebreid. Die zal gelden vanaf 22 uur. Dat heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) bekendgemaakt op een persconferentie. Amateursportcompetities worden verboden en mondmaskers worden verplicht in het hele Brusselse gewest. Alle culturele locaties, sportzalen en recreatieve voorzieningen worden gesloten, en alle winkels moeten hun deuren sluiten om 20 uur.

"Het is niet de bedoeling om een wedloop te starten met de andere overheden of regio's, we bieden het hoofd aan de situatie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest", zegt minister-president Vervoort. "We zien een kleine vertraging van de stijging van de besmettingscijfers in het Gewest maar de toestand blijft zeer ernstig. We hebben de laatste drie dagen meer dan 2.100 nieuwe besmettingen per dag, en we hebben een positiviteitsratio van 25,7 procent voor 6.650 tests per dag. Op 23 oktober lagen er 786 mensen in de Brusselse ziekenhuizen, van wie 107 op de afdelingen intensieve zorg (ICU). De laatste zeven dagen hadden we 43 overlijdens, en vandaag 15."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het aantal hospitalisaties stijgt enorm, klinkt het zowel bij de Brusselse regering als bij de burgemeesters. Verschillende van die burgemeesters hebben van ziekenhuizen in hun gemeenten al noodkreten ontvangen, verklaarden ze na afloop van de vergadering van de crisiscel.

"Er zijn dan ook bijkomende maatregelen nodig om de curve te doen ombuigen en het aantal besmettingen te doen dalen", aldus Vervoort. "Hoe sterker het virus circuleert, hoe groter immers de kans op besmetting. De maatregelen die vandaag genomen zijn, zijn dan ook met volledige unanimiteit genomen. Iedereen moet zijn bewegingen en contacten zoveel mogelijk beperken. We zullen ook blijven inzetten op sensibilisering en begeleiding van de bevolking."

Wat is er beslist?

  • Er komt een avondklok die dagelijks van 22 tot 6 uur geldt. Uitzonderingen worden gemaakt voor essentiële (professionele) verplaatsingen en voor wie verzorging nodig heeft. In Vlaanderen geldt een nachtklok van 0 tot 5 uur 's ochtends
  • Mondmaskers worden verplicht in het hele Brussels Gewest
  • Winkels moeten sluiten om 20 uur en mensen moeten alleen gaan winkelen
  • Amateursportcompetities worden verboden (voor alle leeftijden), trainingen mogen nog voor kinderen jonger dan 12 jaar
  • Alle sportfaciliteiten moeten de deuren sluiten (zwembaden, fitnesszaken...)
  • Culturele activiteiten worden tijdelijk opgeschort, musea en bioscopen moeten de deuren sluiten
  • Verbod op schooluitstappen
  • Telewerk wordt verplicht

Bekijk de analyse van Michaël Van Droogenbroeck hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen