Videospeler inladen...

Duizenden Polen komen op straat tegen strengere regels: abortus wordt - zo goed als - verboden

In Polen zijn voor de tweede dag op rij duizenden mensen, vooral jonge vrouwen, de straat opgegaan om te protesteren tegen de nieuwe beperking van abortus. Het Poolse Constitutioneel Hof heeft beslist dat abortus zelfs niet is toegestaan als er bij het ongeboren kind ernstige afwijkingen zijn vastgesteld. Volgens de Poolse grondwet moet het leven van iedereen worden beschermd. "Elk kind heeft het recht om te leven", vindt ook de Poolse president Andrzej Duda.

Duizenden mensen liepen mee in een betoging in de Poolse hoofdstad Warschau en ook in andere steden, zoals Poznan, Wroclaw en Krakau werd gedemonstreerd. Bijeenkomsten van meer dan tien personen zijn nochtans officieel verboden door de coronamaatregelen.

Demonstranten trokken in Warschau opnieuw naar het huis van vicepremier Jaroslaw Kaczynski, de leider van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). De betogers hadden borden bij zich met teksten als "Dit is oorlog" en "U heeft bloed aan uw handen".

Bekijk ook de journaalreportage over de protesten tegen de nieuwe abortuswet in Polen: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

De nieuwe Poolse abortusregels zouden geboorteonderbreking in het overwegend rooms-katholieke land zo goed als onmogelijk maken.  Abortus zal uitzonderlijk wel nog mogelijk zijn als de geboorte van het kind een gevaar voor de gezondheid van de moeder zou betekenen of als het ongeboren kind door incest of verkrachting is verwekt. Maar abortus bij een ongeboren kind bij wieernstige afwijkingen zijn vastgesteld, zal niet meer kunnen. Nochtans is dit nu de vaakst voorkomende reden voor abortus in Polen.

Poolse en internationale mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek op de aanpassing van de Poolse abortuswet. Ze noemen het een schending van de vrouwenrechten. De beslissing valt niet meer tegen te houden: de nieuwe abortuswet is van kracht zodra die officieel wordt gepubliceerd, en dat volgt naar verluidt een van de komende dagen of weken. De Poolse president Duda is blij met de nieuwe regel. "Ik ben ervan overtuigd dat elk kind het recht heeft om te leven."

Meest gelezen