Archieffoto

Erdogan zegt dat Macron zich “moet laten nakijken”, Frankrijk roept ambassadeur terug uit Turkije

Tussen Turkije en Frankrijk is een diplomatieke rel ontstaan na kritische opmerkingen die de Franse president Emmanuel Macron had gemaakt over de islam, na de onthoofding van een geschiedenisleraar door een moslimextremist. De uitspraken van Macron vielen niet in goede aarde bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. In een tv-toespraak stelde hij de geestelijke gezondheid van zijn Franse ambtsgenoot ter discussie. Frankrijk reageerde door zijn ambassadeur terug te roepen uit Ankara. Ook in andere moslimlanden werd aanstoot genomen aan de uitspraken van Macron.

"Wat valt er te zeggen over een staatshoofd dat miljoenen leden van verschillende geloofsgroepen op deze manier behandelt: ten eerste, mentale controle", zei Erdogan in een televisietoespraak. Volgens de Turkse president heeft Macron "psychische checkups" nodig.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Die woorden zijn heel slecht gevallen in Parijs. "De opmerkingen van president Erdogan zijn onaanvaardbaar. Buitensporigheid en onbeschoftheid zijn geen methode. We eisen dat Erdogan de koers van zijn beleid verandert, omdat die in elk opzicht gevaarlijk is", zei een Franse presidentiële functionaris.

Het voorstel van Macron om de seculiere waarden van zijn land te verdedigen tegen de radicale islam heeft de Turkse regering boos gemaakt. Het is een nieuwe irritatie aan een groeiende lijst van geschillen tussen de Franse leider en Erdogan. (Lees verder onder de tweet van het Turkse staatspersbureau Anadolu.)

Ook Pakistaanse premier boos over uitspraken Macron

Vandaag sprak ook de Pakistaanse premier Imran Khan zich uit tegen de uitlatingen van Macron. Hij beschuldigt de Franse president ervan "islamofobie aan te moedigen" door de islamitische religie aan te vallen, in plaats van "terroristen die geweld plegen", ongeacht of dat moslims, aanhangers van het idee van witte superioriteit of neonazi's zijn.

Khan uitte zijn kritiek in een reeks berichten op Twitter. Hij vindt dat de Franse president zich schuldig maakt aan verdere "polarisering en marginalisering, die onvermijdelijk leidt tot radicalisering".

Macron had de islam een religie genoemd die wereldwijd "in crisis" is. Volgens Khan heeft de Franse president "zonder er iets van te begrijpen de gevoelens van miljoenen moslims in Europa en wereldwijd gekrenkt."

Macron zei eerder deze maand ook al dat de regering in december een wetsvoorstel zal indienen om een wet uit 1905 te verstevigen die kerk en staat in Frankrijk officieel scheidt.

De president kondigde een strikter toezicht op scholing aan en een betere controle op buitenlandse financiering van moskeeën. Ook beloofde hij een hardere aanpak van moslimextremisme.

Macrons opmerkingen kwamen na de onthoofding van de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty door een 18-jarige moslimextremist. Het Élysée wees zaterdag op "het ontbreken van condoleances en steunbetuigingen van de Turkse president na de moord op Samuel Paty".

Meest gelezen