Copyright 2020 The Associated Press.All rights reserved

Brussel voert avondklok en mondmaskerplicht in, Van Ranst: "Strengere maatregelen onvermijdelijk in Vlaanderen"

Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per dag is in één week bijna verdubbeld. Gisteren zijn op één dag ook 585 covidpatiënten opgenomen. Vorige woensdag vielen op één dag tijd 54 overlijdens te betreuren. En wellicht komen er - na Wallonië - bijkomende maatregelen in Brussel. De provinciale crisiscel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft de coronaregels verstrengd. Volg het coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be

Op de grafiek van het aantal besmettingen is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Dit zijn de strengere coronamaatregelen in Brussel

Gisteren maakten de Franstalige overheden strengere coronamaatregelen bekend en vandaag is Brussel aan de beurt. Deze regels werden zonet bekendgemaakt op een persconferentie, ze gaan in vanaf maandag en gelden alvast tot 19 november:
 
 • Er komt een avondklok die dagelijks van 22 tot 6 uur geldt. Uitzonderingen worden gemaakt voor essentiële (professionele) verplaatsingen en voor wie verzorging nodig heeft. In Vlaanderen geldt een nachtklok van 0 tot 5 uur 's ochtends
 • Mondmaskers worden verplicht in het hele Brussels Gewest
 • Winkels moeten sluiten om 20 uur en mensen moeten alleen gaan winkelen, alleen zaken die take-awayschotels aanbieden, mogen openblijven tot 22 uur
 • Amateursportcompetities worden verboden (voor alle leeftijden), trainingen mogen nog voor kinderen jonger dan 12 jaar
 • Alle sportfaciliteiten moeten de deuren sluiten (zwembaden, fitnesszaken...)
 • Culturele activiteiten worden tijdelijk opgeschort, musea en bioscopen moeten de deuren sluiten
 • Begrafenissen met niet meer dan 15 aanwezigen, huwelijken enkel in aanwezigheid van het koppel en hun getuigen
 • Verbod op schooluitstappen
 • Telewerk wordt verplicht

"De maatregelen die vandaag genomen zijn, zijn met volledige unanimiteit genomen", zei de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS). "Iedereen moet zijn bewegingen en contacten zoveel mogelijk beperken. We zullen ook blijven inzetten op sensibilisering en begeleiding van de bevolking. We zien een kleine vertraging van de stijging van de besmettingscijfers in het Gewest maar de toestand blijft zeer ernstig." 

Lees het volledige artikel hier:

Recordaantal van 45.000 besmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn de voorbije 24 uur 45.422 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is een record. Er liggen ondertussen al 2.500 coronapatiënten op de intensieve zorgen, meldt de Franse gezondheidsdienst.

Gisteren werden nog 42.032 bijkomende coronabesmettingen gemeld. De afgelopen 24 uur waren er 138 overlijdens, tegenover 298 een dag eerder. In totaal zijn in Frankrijk minstens 34.645 gestorven door het virus.

Tijdelijke opnamestop in Mols ziekenhuis

Het H. Hartziekenhuis Mol zal tot maandagmiddag geen nieuwe patiënten opnemen. Dat laat het ziekenhuis in de Kempen via Facebook weten. Er zullen geen dringende opnames meer gebeuren en alle dringende transporten naar het ziekenhuis van Mol worden afgeleid naar de buurziekenhuizen.

De tijdelijke opnamestop is noodzakelijk omdat er de voorbije week enkele patiënten op gewone afdelingen in het ziekenhuis besmet bleken te zijn met het coronavirus. Daarop werden maatregelen getroffen: strenge isolatie, iedereen werd getest en alle ruimtes werden grondig ontsmet.

“Maar dit zorgt voor een onverwachte en tijdelijke overbelasting van de desbetreffende diensten. Om kwaliteitsvolle zorg te kunnen blijven bieden, dienen enkele diensten een opnamestop door te voeren”, motiveert het ziekenhuis de drastische beslissing.

Viroloog Van Ranst denkt dat Vlaanderen zal moeten volgen

Kris Van Exel / Photo News

Strengere maatregelen worden ook in Vlaanderen onvermijdelijk. Dat denkt viroloog Marc Van Ranst (UZ Leuven) nadat in Wallonië en Brussel strengere coronamaatregelen werden aangekondigd. O.a. de avondklok wordt uitgebreid van 22 tot 6 uur, terwijl dat in Vlaanderen vooralsnog van middernacht tot 5 uur is.

“Men zal heel erg zijn best doen om het woord lockdown niet te gebruiken. Maar de maatregelen nu in Brussel worden genomen, komen toch wel heel erg in de buurt van een lockdown”, zegt Van Ranst in een reactie aan VRT NWS. 

De situatie in Vlaanderen is ook zeker niet schitterend en strengere maatregelen dringen zich op.

Viroloog Marc Van Ranst

De viroloog denkt dat Vlaanderen niet zal kunnen achterblijven, ook al zijn er pas sinds vrijdag nieuwe maatregelen van kracht voor het hele land. “De situatie in Vlaanderen is ook zeker niet schitterend en strengere maatregelen dringen zich op om de situatie onder controle te krijgen.”

“Wanneer je Vlaanderen als land zou bekijken en het in de rangschikking zou zetten tussen andere landen, zouden we op plaats drie of vier uitkomen. Dat is dus zeker niet goed te noemen.” Kijken we naar heel België, dan doet alleen Tsjechië het nog iets slechter. “En Tsjechië is in een soort van lockdown gegaan.”

De virologen sturen al langer aan op strengere maatregelen om het virus klein te krijgen en zijn niet vies van het woord lockdown, zo ook Van Ranst niet. “Dat is ondertussen een woord geworden dat de mensen begrijpen. Maar politici zijn dat woord niet erg genegen. Ik denk dat ze alles doen om een lockdown te vermijden. Helaas kom je in de realiteit op een punt dat je dwingt om in lockdown te gaan.”

Een overzicht van de nieuwe maatregelen, per gewest, vind je in dit artikel:

Duizenden demonstreren in Londen tegen coronamaatregelen

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

In Londen hebben duizenden demonstranten actie gevoerd tegen de coronamaatregelen van de Britse regering. Vanuit Hyde Park marcheerden ze met spandoeken en borden door het centrum van de hoofdstad. Zeker achttien mensen werden gearresteerd en drie agenten zijn gewond geraakt. 

De actievoerders verzetten zich tegen de mondkapjesplicht en beschouwen de coronamaatregelen als tirannie. Sommigen plaatsen vraagtekens bij de pandemie zelf. De organisatie Save our Rights UK had opgeroepen tot de demonstratie.  

Afstandsonderwijs voor 560 leerlingen in Tienen na besmetting leerkrachten

Alle 560 leerlingen van de eerste graad van het VIA in Tienen volgen vanaf maandag afstandsonderwijs. Dat meldt de regionale zender ROB en wordt bevestigd door burgemeester van Tienen, Katrien Partyka (CD&V). Verschillende leerkrachten zitten in quarantaine.

In de eerste graad van het VIA in Tienen zijn vier leerkrachten besmet met het coronavirus. Zeventien anderen van de in totaal 65 leerkrachten in diezelfde eerste graad zitten momenteel thuis in quarantaine, en dat om verschillende redenen, zegt burgemeester Partyka.

Waar de leerkrachten besmet zijn geraakt, wordt momenteel onderzocht. De eerste elementen wijzen er volgens de burgemeester echter niet op dat ze het virus van elkaar hebben gekregen. Komende week volgen de leerlingen dus thuis les, na de herfstvakantie kunnen de lessen opnieuw in de school plaatsvinden.

Michaël Van Droogenbroeck: “Hoe streng zal Brussel beboeten?”

Na Wallonië heeft ook Brussel strengere coronamaatregelen afgekondigd. Die reactie op de slechte coronasituatie komt rijkelijk laat, merkt VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck op.

Het is nu afwachten hoe streng de Brusselse politie vanaf maandag, wanneer de nieuwe regels in voege gaan, zal handhaven.  Want de afgelopen maanden hebben getoond dat de regels in Brussel niet goed opgevolgd worden. 

Bekijk hier het gesprek met Michaël Van Droogenbroeck in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Code rood voor Brusselse campussen KU Leuven

Voor zijn campussen in Brussel schakelt de KU Leuven op code rood. Dat laat rector Luc Sels weten in een mail naar de studenten van de universiteit. Onder code rood wordt er geen les meer gegeven op de campussen en wordt overgeschakeld naar online onderwijs. 

Om de eerstejaarsstudenten te sparen, krijgen de opleidingen de mogelijkheid om de code oranje te houden bachelopleidingen. Er kunnen ook uitzonderingen worden gemaakt voor opleidingsonderdelen die moeilijk via online onderwijs kunnen worden gegeven.

Op de andere campussen van de unief, buiten Brussel, blijft code oranje van kracht.

Jeugdvoetbal in nauwe schoentjes: steeds meer ploegen geven forfait door corona

In het voetbal krijgen steeds meer jeugdclubs het moeilijk om wedstrijden te blijven spelen. Jeugdmatches zijn niet verboden, maar kinderen of ouders haken steeds vaker af naarmate de coronamaatregelen strenger worden. Voortaan mag er nog maar één toeschouwer per kind komen supporteren. Bovendien blijft na de kleedkamer nu ook de kantine op slot. Omdat er vaak te weinig spelers zijn, moeten clubs vaker forfait geven. "Als we niet meer naar onze kinderen mogen komen kijken, dan is er voor ons geen plezier meer aan, dan stopt het", vindt een ouder.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Gemoederen laaien op in Napels over ingevoerde avondklok

In de Zuid-Italiaanse stad Napels is protest tegen de verscherpte coronamaatregelen afgelopen nacht uitgemond in hevige rellen. Honderden demonstranten kwamen op straat om hun woede en onrust te uiten over de ingevoerde avondklok en mogelijk nog strengere maatregelen, zoals een nieuwe lockdown. "Als je ons sluit, moet je ons betalen", klonk het. 

Lees meer in dit artikel:

Acrobatieshow "Surface" beleeft première in coronatijd: "Een onzekere roetsjbaan"

Ondanks de strengere coronamaatregelen is in "De Warande" in Turnhout toch een voorstelling in première kunnen gaan. Voor de acrobaten van het gezelschap Familiar Faces was het een hele opluchting.

BEKIJK hier hoe ze op het laatste moment de zaalopstelling nog hebben aangepast:

Basisschool in Diegem sluit week: "Veel ouders houden zich niet aan de maatregelen"

Gemeentelijke basisschool De Fonkel in Diegem, bij Machelen, blijft volgende week de hele week dicht. Intussen zitten al 8 van de 22 leerkrachten in quarantaine en ook een 50-tal leerlingen zit momenteel uit voorzorg thuis.

Door de school een week te sluiten wil de gemeente het tekort aan leerkrachten tijdelijk opvangen, maar het is ook een duidelijk signaal naar de ouders toe. "Veel van hen houden zich niet genoeg aan de veiligheidsmaatregelen", vindt schepen van Onderwijs Karina Rombauts (CD&V).

Lees meer in dit artikel:

Poolse president Duda test positief

De Poolse president Andrzej Duda (48) heeft positief getest op het coronavirus. "De president is getest op het coronavirus. De uitslag bleek positief, maar het gaat goed met hem", meldt zijn woordvoerder.

Net nu bereikt Polen een recordaantal van 13.600 besmettingen op één dag. Er zijn 4.172 mensen overleden door het coronavirus.

Onlangs werden zwaardere maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waaronder een sluiting van restaurants en cafés gedurende twee weken.

Meer mensen kloppen aan bij voedselbanken, regering maakt 7 miljoen vrij voor hulp

De regering heeft 7 miljoen euro extra middelen vrijgemaakt voor voedselhulp, nu de coronacrisis ervoor zorgt dat steeds meer mensen beroep moeten doen op de voedselbank. Dat meldt minister Karine Lalieux (PS), bevoegd voor Armoedebestrijding.

Het kan niet zijn dat er in onze samenleving gezinnen, vrouwen, mannen en kinderen honger moeten lijden

minister voor Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS)

Het aantal mensen dat een beroep doet op voedselbanken steeg de afgelopen maanden met ongeveer 15%. Daarom maakt de regering extra middelen vrij. Eén miljoen euro is bestemd voor het Antwerpse opslag- en distributiecentrum voor voedselhulp, het Rode Kruis, Alimen'T en de Belgische Federatie van Voedselbanken. En dit voor de aankoop van essentiële voedings- en hygiëneproducten en voor de levering ervan aan mensen met een beperkte mobiliteit. De subsidie moet onder meer zorgen voor voldoende voedselvoorraad voor deze winter.

De OCMW's krijgen 6 miljoen euro subsidie. De extra middelen moeten de centra ondersteunen in de toenemende vraag naar voedselhulp en basishygiëneproducten.

Het geld komt bovenop de extra middelen die al waren toegekend door de vorige regering. Maar die blijken al grotendeels opgebruikt. "Het kan niet zijn dat er in onze samenleving gezinnen, vrouwen, mannen en kinderen honger moeten lijden. We laten de mensen voor wie voedselhulp over overleven gaat, niet in de steek", aldus minister Lalieux.

Krijgen we een gezellige kerst samen? Nederlanders berekenen het via "exponentiële krimp"

Mud zong "it will be lonely this Christmas". Tja, wat zijn dit jaar de kansen op een kerst met onze familie en vrienden? De openbare omroep NOS probeert zo dicht mogelijk bij een antwoord te komen, mét de hulp van de wetten van de wiskunde.

SPOILER ALERT: het is nog veel te vroeg om deze vraag met een "ja" of "nee" te beantwoorden. 

Groei besmettingen in de VS neemt niet af

De hele bevolking testen? Slovakije begint eraan

Ook in Slovakije stijgt het aantal coronabesmettingen snel, daarom zal iedereen die ouder is dan tien de komende weken getest worden. Wie niet wil meewerken moet verplicht in quarantaine. De regering van premier Matovic wil op die manier de besmettingsgraad naar beneden halen en een langere lockdown vermijden. Toch zijn niet alle Slovaken gewonnen voor het idee. 

Lees meer in dit artikel:

Kaap van 1 miljoen besmettingen in Frankrijk bereikt: "Tot volgende zomer minder contacten"

In Frankrijk zijn er nu officieel in totaal 1 miljoen coronabesmettingen vastgesteld. Vandaag gaat ook net de avondklok in voor miljoenen Fransen. Daardoor moeten 2 op de 3 Fransen van 21 uur 's avonds tot 6 uur 's morgens thuisblijven. Alleen sommige minder druk bevolkte streken ontsnappen daar nog aan.

De beslissing van de avondklok viel niet zomaar: op 1 dag zijn er bijna 300 doden geteld, en de symbolische kaap van 1 miljoen vastgestelde besmettingen sinds het begin van de crisis is dus overschreden.

President Macron zegt dat de Fransen tot minstens volgende zomer hun contacten zullen moeten beperken en de regels volgen. Strengere maatregelen zoals lockdowns zijn niet uitgesloten maar de strategie blijft: wekelijks kijken wat nodig is, regionale maatregelen nemen en geen nationale. Zo is Noord-Frankrijk, bij de Belgische grens, zwaar getroffen. Uit Roubaix en Tourcoing zijn al coronapatiënten naar ziekenhuizen verderop gebracht.

President Macron windt er geen doekjes om en bereidt de Fransen al voor op een moeilijk 2021.
AFP or licensors

Welke nieuwe maatregelen gaan vandaag in Wallonië in?

In Wallonië wordt vanaf vandaag een avondklok van 22 tot 6 uur ingevoerd. Het is een van de nieuwe maatregelen die gisteren werd aangekondigd door Waals minister-president Elio Di Rupo (PS). De verstrenging in het zuiden van het land komt er omdat de besmettingscijfers daar de hoogste zijn van Europa. De nieuwe maatregelen gelden alvast tot 19 november. Een overzicht:

 • Op de avondklok die dagelijks van 22 tot 6 uur geldt, worden uitzonderingen gemaakt voor essentiële (professionele) verplaatsingen en voor wie verzorging nodig heeft. 
  In de rest van het land geldt een avondklok van 0 tot 5 uur 's ochtends.  
 • Naast de uitbreiding van de avondklok, wordt telewerk de regel tot 19 november. In de Waalse woonzorgcentra wordt het bezoek beperkt tot 1 vaste bezoeker per inwoner, per 14 dagen.
 • In het Franstalig hoger onderwijs zullen er geen fysieke lessen meer worden gegeven.  Dat heeft minister-president van de Franse Gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), aangekondigd. 
 • Alleen -12-jarigen mogen nog aan ploegsport doen in Franstalig België. Iedereen die ouder is dan 12 mag de komende weken niet in groep aan competitiesport doen of trainen. Tegelijk wordt individueel sporten aangemoedigd.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen