AFP or licensors

Woede over avondklok en mogelijke nieuwe lockdown mondt uit in rellen in Zuid-Italiaanse stad Napels

In de Zuid-Italiaanse stad Napels is protest tegen de verscherpte coronamaatregelen afgelopen nacht uitgemond in hevige rellen. Honderden demonstranten kwamen op straat om hun woede te uiten over de ingevoerde avondklok en mogelijk nog strengere maatregelen, zoals een nieuwe lockdown. "Als je ons sluit, moet je ons betalen", klonk het. 

In de Italiaanse regio's Latium (hoofdstad Rome), Lombardije (hoofdstad Milaan) en Campanië (hoofdstad Napels) is vanaf dit weekend een avondklok van kracht om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Maar kort voor het ingaan van die avondklok, om 23 uur, kwamen in Napels gisteravond honderden mensen op straat. Ze demonstreerden niet alleen tegen de avondklok, maar ook tegen een mogelijke nieuwe lockdown, waarvoor de gouverneur van de regio Campanië vragende partij is.

Bekijk hier de beelden van de onrust in Napels:

Videospeler inladen...

Lockdown

Gouverneur van de regio Vincenzo De Luca kondigde op Facebook aan dat hij vragende partij is voor een lockdown in heel Italië. "De huidige besmettingscijfers maken dat allerhande gedeeltelijke maatregelen niet volstaan. We moeten alles sluiten, behalve bedrijven die instaan voor de productie en het transport van essentiële goederen", zei hij op Facebook.

Eén laatste inspanning om de situatie onder controle te krijgen

"We moeten één laatste inspanning leveren om de situatie onder controle te krijgen. We moeten alles sluiten gedurende één maand, 40 dagen". Wanneer die lockdown zou moeten ingaan, specifieerde De Luca niet.  

"Stadsguerrilla"

Zijn aankondiging bracht wel meteen veel onrust teweeg. Op de sociale media werd opgeroepen tot de betoging. Demonstranten, onder wie ook kleine ondernemers en winkeliers die erg te lijden hadden onder de eerste nationale lockdown in het voorjaar, droegen een spandoek mee met het opschrift: "Sluit je ons, dan betaal je ons."

AFP or licensors

De demonstratie in de binnenstad liep uit in rellen. In de Italiaanse pers wordt het woord "stadsguerrilla" in de mond genomen. Honderden betogers gooiden met rookbommen en stenen naar de politie en naar het gebouw waarin het regiobestuur van Campanië zetelt. Vuilnisbakken werden in brand gestoken. De oproerpolitie antwoordde met traangas.

Ook in andere steden van de regio werd op straat gekomen uit protest. "Alle frustratie lijkt er in een klap uit te komen in die regio", schrijft de Nederlandse correspondent Mustafa Marghadi op Twitter.

De demonstranten keerden zich niet alleen tegen de politie, maar ook tegen de pers. Journalisten werden aangevallen en weggejaagd. Twee demonstranten werden gearresteerd.

Economische impact

Italië was in het voorjaar erg zwaar getroffen door de corona-pandemie. Vooral het noorden -het financiële hart van het land Lombardije op kop- had zwaar te lijden onder het virus. In het zuiden waren de besmettingscijfers veel lager, maar de nationale lockdown die tien weken lang van kracht was, had economisch een grote impact op het armere zuiden.

Tijdens de tweede coronagolf zijn de cijfers in Italië minder dramatisch dan in veel andere Europese landen, maar de laatste weken gaan de cijfers ook daar snel de hoogte in. Gisteren werden meer dan 19.000 nieuwe besmettingen geregisteerd, dat zijn er zeven keer meer dan aan het begin van de maand. Opnieuw is Lombardije de regio die het zwaarst wordt getroffen, ditmaal gevolgd door Campanië. 

Open brief

De regering van premier Giuseppe Conte wil een nieuwe nationale lockdown absoluut vermijden. Toch wordt uit verschillende hoeken aangedrongen op strengere maatregelen. 

Gisteren werd Conte in een open brief van 100 vooraanstaande (gezondheids)wetenschappers aangemaand om snel en met verregaande maatregelen op te treden om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. "Langer wachten betekent dat de maatregelen harder zullen moeten zijn, langer zullen aanslepen en dus een grotere economische impact zullen hebben", schrijven ze.  

Meest gelezen