Andere regels voor Nederlandstalig en Franstalig hoger onderwijs in Brussel, maar toch gaat iedereen naar code rood

Na de aankondiging van strengere coronamaatregelen in Wallonië en Brussel, was er even onduidelijkheid in de instellingen van het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel. De Franstalige instellingen moesten naar code rood, maar dat was geen verplichting voor de Nederlandstalige instellingen. Toch zullen ook zij code rood volgen. "Het was wat verwarrend allemaal, maar in de praktijk lukt het wel", klinkt het.

Eerst even dit. Als het gaat om onderwijs zijn in ons land de gemeenschappen bevoegd. Nu de Franstalige en Vlaamse Gemeenschap andere maatregelen hebben genomen, gelden er dus in de theorie andere regels voor het Franstalig en het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel. Toen gisterennamiddag Brussels minister-president Rudi Vervoort tijdens de persconferentie over strengere regels in Brussel met geen woord repte over het hoger onderwijs, ontstond er dan ook even verwarring.

Heeft het Brusselse Gewest dan niks te zeggen over de hogescholen en universiteiten op haar grondgebied? In se heeft het Gewest wel de bevoegdheid om gebouwen te sluiten omwille van de "openbare orde". Dat is wat er gebeurd is met cultuurinstellingen, ook al zijn die soms verbonden aan de Vlaamse Gemeenschap. Maar voor gebouwen in het hoger onderwijs ligt het anders, omdat een volledige sluiting daar niet aan de orde is. Het gaat wel om het beperken van studenten op de campus, over code geel of oranje of rood, en dat is dan weer geenszins een Brusselse bevoegdheid. En dus krabden sommige onderwijsdirecteurs dit weekend zich achter de oren.

 

Men houdt in Brussel echt te hard vast aan institutionele kaders

Ann Brusseel ,directeur Erasmushogeschool

"Het is echt moeilijk om op deze manier te werken ", zucht directeur van de Brusselse Erasmushogeschool An Brusseel. Ze vindt dat er hoe dan ook een verantwoordelijkheid bij de politiek ligt om voor duidelijkheid te zorgen. "Men houdt in Brussel echt te hard vast aan institutionele kaders", zegt ze. "Een groot deel van mijn studenten richt zich niet tot één taalgemeenschap. Hun ouders horen op de Franstalige televisie dat hun school dicht gaat, en dan moeten ze uitleggen dat zij wél mogen. Dan denkt men dat de Nederlandstaligen niet goed bezig zijn", zegt Brusseel. De directeur pleit dan ook voor eenheid van commando. "Want is corona taalgevoelig?", vraagt ze zich ironisch af.

Uit een rondvraag blijkt nu dat ook alle Nederlandstalige hogescholen en universiteiten in Brussel naar code rood gaan. Een heel aantal had dat op eigen houtje al beslist, zoals bijvoorbeeld de VUB en sinds vandaag ook de KU Leuven en Hogeschool Odisee over hun campussen in Brussel.  "We kunnen niet anders meer, als je de coronacijfers bekijkt", zegt voorzitter van het directiecomité van Odisee Philippe Van Hellemont daarover. In LUCA School of Arts geldt nog code oranje, maar dat verandert. "We waren al voorzichtig. Onze planning van vorige week was eigenlijk al bijna rood. We bekijken nu wat we nog zullen veranderen om helemaal naar code rood over te schakelen", zegt directeur Simon Van Damme. "We zullen de praktijkvakken nog steeds op de campus kunnen geven. Maar we houden vooral de capaciteit heel erg onder controle en vermijden dus dat het te druk wordt", zegt hij.

Ook Van Damme vond dat de communicatie van de voorbije dagen wat verwarrend was. Maar hij nuanceert. "We doen al sinds maart aan zelfregulatie. Vrijdag en zaterdag waren inderdaad wat verwarrend. Heel duidelijk is het niet geweest, maar het is eigen aan een crisissituatie. En het heeft uiteindelijk ook geen grote schokken veroorzaakt. We waren al richting code rood aan het evolueren", zegt Van Damme. "Het is hier altijd wat complexer", voegt hij toe over de Brusselse regio. "Maar in de praktijk lukt het wel. We hebben gelukkig goede contacten binnen het hoger onderwijs hier."

Meest gelezen