AFP or licensors

Frankrijk vraagt regeringen in moslimlanden om oproepen tot boycot van Franse producten te stoppen

Frankrijk vraagt de regeringen van verschillende moslimlanden om een einde te maken aan de oproepen op sociale media om Franse producten te boycotten. De oproepen zijn een reactie op kritische opmerkingen die de Franse president Emmanuel Macron had gemaakt over de islam.   

"De oproepen tot boycot zijn zinloos en moeten onmiddellijk worden stopgezet", zegt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken in een mededeling. "Net als alle aanvallen tegen ons land, waartoe wordt opgeroepen door een radicale minderheid".

Het ministerie vraagt de landen ook om erop toe te zien dat de veiligheid van Franse burgers gegarandeerd wordt.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In verschillende moslimlanden was dit weekend op de sociale media opgeroepen om te betogen bij de Franse ambassade, of om Franse producten te boycotten. In Qatar lieten twee winkelketens weten dat ze geen Franse producten meer zouden verkopen, en Koeweit haalde de Franse kazen uit de winkelrekken.

Er waren ook enkele betogingen in onder meer Libië, Tunesië, Israël en de Gazastrook. Al werd niet overal gevolg gegeven aan de oproep: in Libanon kwam niet één betoger opdagen. 

AFP or licensors

De oproepen kwamen er na de toespraak van president Emmanuel Macron ter ere van Samuel Paty, de geschiedenisleraar die door een moslimextremist werd onthoofd omdat hij in het kader van zijn les karikaturen van de profeet Mohammed had laten zien. Macron zei dat "Frankrijk de karikaturen van Mohammed zou blijven verdedigen, in naam van de vrijheid van meningsuiting." 

Islamisten

Macron zei dat ook dat Paty "werd vermoord omdat islamisten onze toekomst willen". Hij kondigde strikter toezicht aan op scholing en buitenlandse financiering van moskeeën om de verspreiding van radicaal gedachtegoed tegen te gaan. Ook werkt zijn regering aan voorstellen om de wettelijke scheiding tussen kerk en staat verder te versterken. Eerder deze maand had Macron de islam omschreven als "een religie die wereldwijd in crisis verkeert". 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verduidelijkt nu dat het wetsontwerp en de uitlatingen van de president "enkel dienen om te strijden tegen radicaal-islamisme, maar dat die strijd gebeurt samen met de moslims in Frankrijk, die deel uitmaken van de samenleving, de geschiedenis en de Franse Republiek."

De uitspraken van Macron waren ook al slecht onthaald door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die in een tv-toespraak de geestelijke vermogens van Macron ter discussie stelde, waarna Frankrijk zijn ambassadeur terugriep uit Ankara. Ook de Pakistaanse premier Imran Khan sprak zich vandaag uit tegen de opmerkingen van Macron.

Meest gelezen