Videospeler inladen...

LIVEBLOG - Herfstvakantie verlengd t.e.m. 11 november, afstandsonderwijs in Franstalige middelbare scholen

De herfstvakantie voor de Vlaamse scholen wordt verlengd tot en met woensdag 11 november. Dat laat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weten. Vlaams minister-president Jan Jambon (ook N-VA) zei vanochtend dat Vlaanderen voorlopig Brussel en Wallonië niet zou volgen met een verstrenging van de coronamaatregelen. Professor Erika Vlieghe vindt dat er niet langer getalmd kan worden, omdat de zorgsector dreigt te kapseizen. Volg het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be

Op de grafiek van het aantal besmettingen is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Politie Berlijn maakt einde aan coronaprotest

(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

De politie van Berlijn heeft een protest tegen coronamaatregelen beëindigd. De ongeveer 2.000 demonstranten op en rond het centrale Alexanderplatz in de Duitse hoofdstad hielden over het algemeen geen afstand en droegen geen mondmaskers.

De politie was met zo'n zeshonderd man aanwezig. Sommige arrestanten werden weggesleept. Cijfers over aanhoudingen en gewonden volgen morgen.

De actiegroep Querdenken (Dwarsdenken) had opgeroepen tot de demonstratie. Betogers scandeerden onder meer dat ze van hun vrijheid worden beroofd door de beperkingen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Tegenbetoging

Verderop was een tegendemonstratie gaande, waar deelnemers "nazi's eruit" riepen. In augustus bestormden extremisten na een demonstratie van Querdenken het Duitse parlement in Berlijn.

Eerder op de dag werden molotovcocktails gegooid naar een gebouw van het Robert Koch Instituut in Berlijn. Het vuur werd snel geblust en niemand raakte gewond.

Vertraging op resultaten coronatests Brussels Airport

Er zit momenteel vertraging op de resultaten van de coronatests die op Brussels Airport afgenomen worden. De partner die de analyses doet, is overbelast. Dat meldt woordvoerster Nathalie Pierard.

Het gaat om een wachttijd van 36 tot 48 uur. Vanaf midden volgende week zou er opnieuw een (maximale) normale wachttijd van 24 uur bereikt moeten worden.

Bij de eerste coronagolf werden in het COVID-19-testcentrum van de luchthaven 230 tot 250 mensen per dag getest. Tegenwoordig is dat aantal gestegen tot 800.

"De vertraging is een probleem voor passagiers van wie het land van bestemming een negatieve test eist binnen de 72 uur voorafgaand aan het vertrek", aldus Pierard.

Om de werklast van de partner, Ecolog, te verlichten, werd beslist om de sneltests, waarvan het resultaat binnen vier tot zes uur bekend is, even te schorsen.

Franstalige middelbare scholen schakelen woensdag over op afstandsonderwijs

Het Franstalig middelbaar onderwijs schakelt vanaf woendag over op afstandsonderwijs. Dat heeft de Franse Gemeenschapsregering beslist.

Door deze maatregel zullen de leerlingen twee weken lang thuis zijn, want  na deze drie dagen begint de herfstvakantie, die ook in het Franstalig onderwijs tot en met 11 november duurt.

De Franse Gemeenschapsregering, die verantwoordelijk is voor de Franstalige scholen in Wallonië  en Brussel, heeft de beslissing genomen na advies van de experten van de CELEVAL. 

Professor Erika Vlieghe vraagt dringend drastische maatregelen: "Er is geen tijd meer om te wachten"

Professor Erik Vlieghe vindt dat ook Vlaanderen snel drastische coronamaatregelen moet nemen. In tegenstelling tot Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vindt de infectiologe dat er geen tijd meer is om te wachten op de effecten van de huidige maatregelen.

“In deze fase van de epidemie hebben we nood aan hele drastische, radicale en eenvoudige maatregelen om het virus geleidelijk terug onder controle te krijgen”, zegt Vlieghe in een interview met VRT NWS:

Bekijk het uitgebreide gesprek met professor Vlieghe in dit artikel:

Viroloog Steven Van Gucht doet oproep

Danny Gys / Reporters

Viroloog Steven Van Gucht vraagt iedereen om zoveel mogelijk thuis te blijven. De komende dagen worden immers doorslaggevend, zegt de viroloog van Sciensano aan persagentschap Belga. Gezondheidsinstituut Sciensano telde tussen 15 tot 21 oktober dagelijks gemiddeld 11.891 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat is een stijging met 50 procent tegenover de zeven dagen ervoor. 

In alle provincies stijgt het aantal besmettingen. Dat aantal besmettingen ligt nog altijd enorm hoog, aldus Van Gucht. "Maar het aantal besmettingen neemt wel minder snel toe", stelt hij vast. Dat is alvast een goede zaak, klinkt het. Het is overigens nog te vroeg om uit te maken of de nieuwe teststrategie een invloed heeft op het cijfer van het aantal besmettingen.

Intensieve zorgen vormt de flessenhals. Daar moeten we een kentering zien, of het wordt nipt.
Viroloog Steven Van Gucht

Per dag worden gemiddeld bijna 433 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een stijging van 85 procent. Gisteren waren dat er 590. Momenteel liggen 4.401 coronapatiënten in het ziekenhuis: bijna dubbel zoveel als een week geleden. Onder hen liggen 708 mensen op de intensieve zorgen, tegenover 384 een week geleden. 

Als het huidige tempo aanhoudt, riskeert dat aantal mensen op intensieve zorgen binnen een week naar duizend en tegen 6 november naar tweeduizend te stijgen. "Intensieve zorgen vormt de flessenhals. Daar moeten we een kentering zien, of het wordt nipt".

We moeten meer doen dan wat de overheid vraagt.
Viroloog Steven Van Gucht

Van Gucht vraagt iedereen dan ook om thuis te blijven en de sociale contacten met familie of vrienden even te mijden. "We moeten meer doen dan wat de overheid vraagt. Zo kunnen we de grootste impact hebben."

"Blijf thuis. Blijf binnen je bubbel. Spreek even niet af met familie of vrienden en ga niet naar bijeenkomsten. Maak het extra gezellig binnen je huishoudbubbel. Voor mensen die alleen wonen: spreek enkel af met één exclusieve vriend of vriendin. Zo kunnen we de trend keren.”

Spaanse noodtoestand tot mei 2021?

De Spaanse regering van premier Pedro Sanchez heeft voor het hele grondgebied de noodtoestand uitgeroepen. De maatregel moet de regering juridisch in staat stellen strengere beperkingen op te leggen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals een avondklok die zal gelden in alle regio's, met uitzondering van de Canarische Eilanden. Als de regering het fiat van het parlement krijgt, zal de noodtoestand zes maanden lang van kracht zijn, tot begin mei 2021. 

Lees hier het volledige artikel:

Politie legt betoging tegen strengere coronamaatregelen stil in Brussel

In Brussel heeft de politie een einde gemaakt aan een betoging tegen de verstrengde coronamaatregelen in de hoofdstad. Ze hadden zich verzameld na een oproep via Facebook. Daarop hadden zich enkele honderden betogers verzameld in het Jubelpark.

Het stadsbestuur had geen toelating gegeven voor de betoging. De politie kon de betogers omsingelen. Na een halfuur verlieten de betogers het Jubelpark, en verspreidden zich in de omliggende straten. Daar omsingelde de politie her en der kleine groepjes betogers en pakte die op.

Politie legt coronafeestje met 39 aanwezigen stil in Maasmechelen

De politie heeft vanmorgen een feestje stilgelegd in een shisha- en loungebar op de Boudewijnlaan in Maasmechelen. Er waren 39 mensen aanwezig en de politie vond er ook flessen lachgas. Het is al de tweede keer in de coronaperiode dat er een feestje moet worden stilgelegd in de nachtclub.

Lees hier het volledige artikel:

Oostende lanceert campagne voor afhaalmaaltijden om restaurants te steunen

Veel restaurants zetten nu volop in op take away, kant-en-klare maaltijden bereiden en leveren. Met de herfstvakantie in het vooruitzicht lanceert de stad Oostende nu een campagne die het publiek warm wil maken om de handelaars te ondersteunen.

Videospeler inladen...

Psychiater Dirk De Wachter over ons mentaal welzijn: "Maak verbinding. Spreek! Geef een signaal"

Premier Alexander De Croo heeft het eerder op een persconferentie laten vallen om in deze tijden zorg te dragen voor elkaar, ervoor elkaar te zijn. Psychiater Dirk De wachter (KU Leuven), Kirsten Pauwels (Centrum ter Preventie van Zelfdoding) en Jef Willem (DJ Jef Eagl) steunen die gedachte. Zeker met de winterperiode die in aantocht is en kortere dagen met zich meebrengt, delen ze de volgende tips om het metaal draaglijker te maken: 

  • Laat ons kijken wat er wél kan binnen de maatregelen: er zijn de bubbels en laat ons daar elkaar goed vastpakken.
  • Is één knuffelcontact voldoende voor onze huidhonger? Eén knuffelcontact is... beter dan geen.
  • Kun je niet van nabij contact hebben, neem contact op via een andere manier: telefoneren, videobellen, een briefje sturen, enz. Maak verbinding met elkaar.
  • Het is belangrijk te spreken. "Geef een signaal", benadrukt De Wachter. Durf te zeggen als het niet goed gaat. Kwetsbaarheid is een sterkte, geen zwakte.
  • En voor wie het mentaal prima heeft: luister goed naar zij die het minder goed hebben. 
  • Geniet gewoon extra van kerst in een kleinere kring.

HERBEKIJK hier het gesprek over geestelijke gezondheid in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Bijkomende tips vindt u nog in onderstaand artikel:

Simon Mignolet, Odilon Kossounou en Michael Krmencik van Club Brugge testen negatief

Simon Mignolet, Odilon Kossounou en Michael Krmencik hebben de trainingen bij Club Brugge hervat. Het drietal zat de voorbije dagen aan de kant na een positieve coronatest. Maar bij de laatste controle testten ze weer negatief. Als dat ook maandag zo is, kunnen ze opgenomen worden in de kern voor het Champions League-duel tegen Lazio.

Lees meer in onderstaand artikel van Sporza:

Italië gaat in "semi-lockdown", rellen in Rome

In Italië neemt de regering van premier Giuseppe Conte strengere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Cafés en restaurants gaan dicht om 18 uur. Ook sport- en cultuurzalen gaan dicht. Middelbare scholieren moeten zoveel mogelijk digitaal les volgen. De voorbije nacht waren in Rome rellen uitgebroken over de verwachte strengere maatregelen.  

Lees meer in dit artikel:

Minister-president Jambon: "Blussen als je huis straks in brand staat?"

Vlaams mininster-president Jan Jambon (N-VA) wil voorlopig de maatregelen in Vlaanderen niet aanscherpen. Dat zegt hij in het Eén-programma "De zevende dag". "We volgen de situatie op. Het kan zijn dat ik binnen 3-4 dagen met de gouverneurs bijkomende maatregelen neem. Ik zal niet aarzelen, maar laat ons het effect van de recent genomen maatregelen zien. Voorlopig zitten we met onze cijfers nog niet op het niveau van Wallonië", benadrukt Jambon.

Is afwachten wel de beste optie? Heel wat experten - virologen en spoedartsen - zijn vragende partij om een verstrenging waarbij het woord lockdown valt.

Jambon: "Ik zou nu mijn huis kunnen blussen, want misschien komt er straks een brand. We moeten als verantwoordelijke politici vooral het hoofd kunnen koel houden. Ik heb de verschrikkelijke cijfers van de geestelijke gezondheidszorg gezien, bewoners in woonzorgcentra die wegkwijnen door isolatie, enz. Dat moeten we ook in de gaten houden." Jambon wil proberen om drie factoren te verzoenen, zijnde het virus, onze mentale gezondheid en de economie.   

BEKIJK hier het volledige gesprek met Jan Jambon in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Ook Vlaams minister van Jeugd en Brussel Benjamin Dalle (CD&V) vindt niet dat er nog een extra verstrenging moet komen. "Dat is voorlopig niet aan de orde", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

"De situatie is zeer ernstig in het hele land, maar de cijfers zijn in Brussel toch nog stuk dramatischer. Als je kijkt naar de bezettingsgraad in de Brusselse ziekenhuizen... dat is het dubbele dan in Vlaanderen. We volgen de situatie elke dag op. Vrijdag zijn er door het Overlegcomité nieuwe maatregelen genomen. (...) We hebben net die avondklok (nationaal) ingevoerd en de regels voor cultuur aangescherpt. Maar voor de toekomst heb ik natuurlijk geen glazen bol."

Groen deelt niet de mening van Jambon en Dalle. De partij wil dat, na Wallonië en Brussel, ook Vlaanderen de coronamaatregelen aanscherpt. "Als we het virus voor willen zijn, moet Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) een tand durven bijsteken. Vlaanderen mag deze keer niet achter de feiten lopen", stelt Groen.

"Het tempo waaraan corona zich verspreidt, is angstaanjagend", zegt Björn Rzoska (foto), fractieleider én ook voorzitter van de coronacommissie in het Vlaams parlement. "Corona beteugelen doe je met harde maatregelen. De inzet is: zorgen dat Vlaanderen niet één grote brandhaard wordt en onze ziekenhuizen corona de baas blijven."
      
Groen wil dat de eventsector kan rekenen op steun. "We willen dat cultuurminister Jambon zijn criteria voor steunmaatregelen herbekijkt. (...) Om de sector beter voor te bereiden op de komende onvoorspelbare maanden. Er moet een crisisbeleid uitgetekend worden."

U ziet door de bomen het bos niet meer? Een overzicht van de nieuwe maatregelen, per gewest:

Wat als Parijs-Roubaix vandaag toch gereden zou worden? Zo ziet parcours eruit

Geen Parijs-Roubaix vandaag. Corona knikkerde de kasseiklassieker van de kalender en dus zijn de renners al een weekje eerder op vakantie vertrokken. Maar wat als er vandaag toch gereden zou worden? Dan zou het een spektakelkoers geweest zijn. Twitteraccount Les Amis de Paris-Roubaix deelde foto's van het uitgeregende en modderige parcours.

Lees en bekijk meer bij onze collega's van Sporza:

Meest gelezen