Videospeler inladen...

Herfstvakantie wordt verlengd tot en met 11 november: "Inspanning om scholen open te houden tot kerstvakantie"

De herfstvakantie voor de Vlaamse scholen wordt verlengd tot en met woensdag 11 november. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist in overleg met de vertegenwoordigers van het onderwijsveld.

De herfstvakantie voor de Vlaamse scholen zou normaal gezien beginnen op maandag 2 november en aflopen op zondag 8 november. Wegens het coronavirus wordt nu de brug gemaakt naar de feestdag van 11 november, Wapenstilstand, en dus met drie dagen verlengd. Op 12 november moeten de poorten van de Vlaamse scholen weer opengaan. 

"Ik neem deze beslissing niet met plezier", zegt minister Weyts aan VRT NWS. "We hebben ervoor gevochten om de scholen open te krijgen, ik wil ze ook open houden."

Weyts zegt dat hij de beslissing heeft genomen nadat de virologen hem vandaag een advies bezorgd hadden waarin ze zeiden dat het in de huidige piek van de pandemie aangewezen is om de herfstvakantie te verlengen.

Zodoende heeft Weyts dus beslist om de herfstvakantie drie dagen te verlengen, tot en met Wapenstilstand. Dat gebeurde in overleg met de onderwijskoepels. “We doen nu een inspanning van twee dagen om de scholen daarna opnieuw te kunnen openen tot de kerstvakantie", motiveert Weyts zijn beslissing nog.

Bekijk hier de uitleg van minister Weyts uit "Het Journaal":
(Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Opvang?

Was het vanuit epidemiologisch standpunt niet beter om vanaf woensdag de leerlingen al thuis te zetten, zoals in het Franstalig middelbaar onderwijs de facto gebeurt? Daar wordt vanaf woensdag in de laatste jaren van het middelbaar overgeschakeld op thuisonderwijs, zodat ze twee weken niet op school zijn. 

Dit zou volgens Weyts “de ouders in een organisatorische chaos storten”, omdat ze dan nog heel snel opvang moeten regelen voor hun kroost. Door de herfstvakantie over twee weken te verlengen, krijgen ouders nog wat tijd om zich te organiseren. 

De kern van de Vlaamse regering overlegt morgen of er maatregelen kunnen worden getroffen om opvang te regelen voor kinderen van ouders die bijvoorbeeld in de zorg werken.

Eerder besliste men in de Franse Gemeenschap al om de vakantie te verlengen tot en met 11 november om op die manier de verspreiding van het virus in te perken.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen