Videospeler inladen...

Italië gaat in "semi-lockdown": bars en restaurants dicht om 18 uur, oudere scholieren volgen vooral digitaal les 

In Italië neemt de regering van premier Giuseppe Conte strengere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Cafés en restaurants gaan dicht om 18 uur. Ook sport- en cultuurzalen gaan dicht. Middelbare scholieren moeten zoveel mogelijk digitaal les volgen. De voorbije nacht waren in Rome rellen uitgebroken over de verwachte strengere maatregelen.  

Premier Giuseppe Conte heeft een nieuw decreet ondertekend waarin nieuwe maatregelen zijn opgenomen om de tweede coronagolf in Italië onder controle te houden. 

De maatregelen gaan morgen in, en zijn voorlopig van kracht tot 24 november. Een nieuwe lockdown is het niet, maar de nieuwe maatregelen houden hoe dan ook een sterke inperking in van het openbare leven. Een "semi-lockdown", zo noemt de krant La Repubblica het.

Restaurants, bars en ijssalons moeten om 18 uur de deuren sluiten. Bioscopen, theaterzalen, zwembaden en sportzalen gaan helemaal dicht. Kleuterscholen, lagere scholen en de eerste jaren van het middelbaar onderwijs kunnen open blijven, maar in de hogere jaren van de middelbare school moeten leerlingen vooral (drievierde van de tijd) digitaal les volgen. 

Kerstmis vrijwaren

"De maatregelen die we nu nemen, moeten ons toelaten om niet alles te moeten dichtgooien rond Kerstmis", zegt premier Giuseppe Conte. "In november zullen we een beetje afzien, om in december opnieuw te kunnen ademhalen." 

Verschillende regiogouverneurs hadden bij de regering aangedrongen op strengere maatregelen en zelfs een nieuwe lockdown. In sommige regio's zijn nu al strengere maatregelen van kracht, zoals een gedeeltelijke sluiting van de scholen. 

in november zullen we een beetje afzien, om in december opnieuw te kunnen ademhalen

De voorbije 24 uur zijn in Italië 20.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, een record. In totaal zijn sinds het begin van de pandemie al een half miljoen Italianen besmet en 37.000 doden gevallen.

Rellen over strengere maatregelen

De aangekondigde strengere maatregelen en een in voege getreden avondklok in sommige grote steden hebben dit weekend al tot onlusten geleid. 

Bekijk hier beelden van de rellen in de journaalreportage van 25 oktober: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Nadat het gisteren al tot rellen was gekomen in Napels, waren er de voorbije nacht onlusten in Rome.Net als in Napels (en Milaan) is daar sinds vrijdag een avondklok van kracht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Honderden betogers, opgetrommeld door de neofascistische beweging Forza Nuova, negeerden de nakende avondklok en kwamen samen op de Piazza del Popolo. Ze gooiden met stenen, vuurpijlen en flessen naar de politie en staken vuilnisbakken in brand. Zes betogers werden opgepakt.

Meest gelezen