Videospeler inladen...

Kansen Trump nog niet verkeken: "Biden voorop in peilingen, maar Kiescollege is enige dat ertoe doet" 

In de nationale peilingen ligt Amerikaans presidentskandidaat Joe Biden al weken ruim voorop, maar dat geeft een vertekend beeld volgens professor Internationale Politiek Bart Kerremans. De voorspellingen voor het Kiescollege tonen een ander beeld dan de peilingen. Niet het totaal aantal stemmen, maar het aantal zetels in het kiescollege bepaalt wie president wordt en daar is het "zonder meer spannend" zegt Kerremans in De Zevende Dag. 

Niet het totaal aantal stemmen, maar de verdeling van het Kiescollege waarin elke staat een aantal zetels krijgt, bepaalt in de VS wie president wordt. Een voorbeeld: wie California (de grootste staat) wint, krijgt daarvoor 55 zetels, de winnaar in Wyoming (de kleinste staat) krijgt 3 zetels. Wie minstens 270 zetels haalt, wint de race naar het Witte huis. 

Zekere versus onzekere zetels

In nationale peilingen doet de kandidaat van de democraten Joe Biden het erg goed. Hij haalt er zo'n tien procentpunten meer dan zijn republikeinse tegenkandidaat Donald Trump. "Nationale peilingen gaan over de vraag hoeveel mensen zullen stemmen voor beide kandidaten, maar de grafiek over het Kiescollege gaat over de vraag die ertoe doet namelijk wie president wordt", zegt professor Kerremans.  

De grafiek toont aan op hoeveel zetels beide kandidaten kunnen rekenen, zonder de zetels van de staten waar het nog te spannend is om een veilige voorspelling te doen. Dat zijn de zogenaamde 'battleground states' of 'strijdstaten'. Kerremans: "Op dit moment kunnen noch Trump noch Biden er zeker van zijn dat ze boven die 270 zetels uitkomen." 

Grafiek prof. Bart Kerremans (KUL)

Uitschuivers vermijden

Tijdens het laatste debat deed Joe Biden een aantal forse uitspraken over de olie-industrie, een onpopulaire boodschap in olie-staten zoals Pennsylvania. Dat is een staat waar het nog erg spannend is wie de zetels (in dit geval 20) achter z'n naam zal kunnen schrijven. Beide kandidaten kunnen een uitschuiver in zulke staten dus best vermijden.

"Het is niet onmogelijk dat Trump wint in alle onbesliste staten, tel die zetels bij de score van Trump en dan kom je wel boven de nodige 270", zegt professor Kerremans, "als je hiernaar kijkt kan je niet zeggen wie er zal winnen op 3 november."

Herbekijk hier het fragment met professor Kerremans in De Zevende Dag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen