Videospeler inladen...

Professor Erika Vlieghe pleit voor drastische coronamaatregelen, ook in Vlaanderen: "Er is geen tijd meer om te wachten"

Professor Erika Vlieghe vindt dat er in ons land, ook in Vlaanderen, snel drastische coronamaatregelen moeten worden genomen. In tegenstelling tot Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vindt de infectiologe dat er geen tijd meer is om te wachten op de effecten van de huidige maatregelen. “In deze fase van de epidemie hebben we nood aan hele drastische, radicale en eenvoudige maatregelen om het virus geleidelijk terug onder controle te krijgen”. Als dat niet snel gebeurt, vreest Vlieghe dat ons zorgsysteem kan kapseizen.

Infectiologe Erika Vlieghe (Universiteit Antwerpen) toont zich in een interview met VRT NWS uiterst bezorgd en vreest voor rampscenario’s als de overheid niet snel drastische maatregelen neemt, ook in Vlaanderen. 

Terwijl Brussel en Wallonië dit weekend strengere maatregelen namen, houdt Vlaanderen de boot voorlopig nog af. "Ik zou nu mijn huis kunnen blussen, want misschien komt er straks een brand”, zo zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vanochtend nog in “De zevende dag”. ”We moeten als verantwoordelijke politici vooral het hoofd kunnen koel houden.”

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Je moet niet wachten tot een brand je halve huis vernield heeft voor je duidelijkere maatregelen neemt
Professor Erika Vlieghe

Professor Vlieghe schat de situatie heel anders in en vraagt om onmiddellijke actie. “Het brandt zeker en vast wel. Minder uitslaand dan in Brussel en Wallonië, maar je moet niet wachten tot een brand je halve huis vernield heeft voor je duidelijkere maatregelen neemt.” 

“Het dagelijkse aantal bevestigde besmettingen neemt elke dag snel toe, ook in Vlaanderen”, gaat Vlieghe verder. “Vlaanderen ligt eigenlijk maar een dikke week achter op de situatie in Wallonië. Dus zoveel tijd hebben we niet.”

Omvallen

Vlieghe vreest vooral dat ons zorgsysteem kan omvallen. “We zien dat ook in Vlaanderen de ziekenhuizen snel vollopen. We gaan dit niet blijven volhouden.” Door de maandenlange strijd tegen het coronavirus ziet de professor dat de zorgkundigen, verpleegkundigen en artsen in heel Vlaanderen uitgeput zijn. 

Door de brede verspreiding van het virus in de bevolking, blijft ook het zorgpersoneel niet gespaard en worden ook zij ziek. Combineer dat met de mentale vermoeidheid en “het hele zorgsysteem komt op losse schroeven te staan”, denkt Vlieghe.

Drastisch

Wat moet er dan gebeuren? “In deze fase van de epidemie, waarin het virus zich overal snel verspreidt onder de bevolking, hebben we nood aan hele drastische, radicale en eenvoudige maatregelen die mensen uit elkaar halen, risicovolle contacten vermijden en ervoor zorgen dat dit virus geleidelijk terug onder controle komt.” Die maatregelen moeten gelden voor alle sectoren.” 

Op dit moment is de epidemie zo wijdverspreid in België, ook in Vlaanderen, dat alle provincies in een opwaartse trend zitten.
Professor Erika Vlieghe

Die maatregelen moeten voor heel België gelden, oppert Vlieghe. Lokale maatregelen hebben deze zomer goed gewerkt om bijvoorbeeld de brandhaarden in Antwerpen te blussen, “maar op dit moment is de epidemie zo wijdverspreid in België, ook in Vlaanderen, dat alle provincies in een opwaartse trend zitten. Sommige meer dan anderen, maar lokale maatregelen zijn bijna niet meer werkbaar.” 

Ik denk dat je zo snel mogelijk àlles moet doen om de overdracht van het virus tussen mensen te verminderen. Op alle vlakken, in alle sectoren. Er zijn een aantal goede maatregelen genomen, maar ik vrees dat ze niet voldoende zullen zijn en dat er niet genoeg tijd zal zijn om te wachten. 

Bekijk hier het uitgebreide interview met infectiologe Erika Vlieghe:

Videospeler inladen...

Meest gelezen